Zamena zdravstvenih knjižica i izdavanje ličnih dokumenata najveća muka

NIŠ

Najviše problema građani imaju prilikom dobijanja novih zdravstvenih knjižica i  dokumenata, ličnih karata i pasoša.

Bio je to, kaku kažu ispitanici, dug proces sa mnogo nejasnoća, čekanja u redovima, nemogućnosti zakazivanja, dobijanja termina .

Otežavajuća okolnost što većina građana nemaju naviku i znanje korišćenja internet servisa.

Do tog podatka došao je Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA koji je  je u Nišu, na platou ispred TPC Kalča  danas  organizovao javnu manifestaciju, u okviru nacionalne kampanje “JA u centru pažnje”.

Volonteri PROTECTA-e uz pomoć upitnika prikupljali su  informacije od građana o kvalitetu javnih usluga.

“ Na ovaj način ispitujemo zadovoljstvo ili nezadovoljstvo građana pruženim javnim uslugama. Ova akcija je deo projekta “ Dobra javna uprava” . tar za evropske politike iz Beograda. U Srbiji imaju 12 lokalnih partnera . PROTEKTA je jedna od njih.  Ovom prilikom , u susretu sa građanima iz prve ruke saznajemo kakva su iskustva naših sugrađana prilikom pružanja javnih usluga tokom protekle godine. Sve se ovo radi da se naši građani uključe u reformu javne uprave I poboljšanje sistema pružanja javnih usluga”, kaže Zorica Stevanović, koordinator PROTEKTE u ovoj akciji.

Građani koji su prilazili pultu žalili su se na postupak legalizacije. Jedna od ispitanika ni posle 12 dolazaka nije uspela da dobije kompletne podatke. Još uvek čeka . Drugi se žalio na neljubaznost i neažurnost komunalne policije. Ali ima i primera dobre prakse. Jedna trudnica, zahvaljujući upravo tom stanju uspela je da iz prve reši svoj zahtev kod  nadležnih javnih službi.

Šta bi promenili, da li su dobili sve potrebne informacije od nadležnih službanika, jesu li za jednu uslugu morali da dolaze više puta  – pitanja su koja su volonteri postavljali prolaznicima.

Veliki odziv i interesovanje građana Niša je pokazao da u radu mnogih javnih službi postoje problemi sa kojima se građani svakodnevno susreću. Povratne informacije koje je danas PROTECTA prikupila od građana Niša će se koristiti za izradu predloga baziranih na činjenicama koja nadležna ministarstva i institucije mogu da koriste za poboljšanje javnih usluga. Cilj je da se nadležnim institucijama i donosiocima odluka predstave najčešći i najveći izazovi sa kojima se građani i građanke suočavaju prilikom korišćenja javnih usluga, ali i dobre primere i prakse koje treba dalje prenositi i primenjivati.

“Istraživanja su do sada rađena u tri oblasti – prosveti ( upis dece u predškolsko I osnovnu školu),pružažanju primarne zdravstvene zaštite I usluge koje se dobijaju od MUPA, odnosno lična dokumenta. Kampanja se sprovela I u Pirotu I u Beloj Palanci tokom jula meseca.Građani koji danas nisu učestvovali u akciji mogu popuniti i on line upitnik na sajtu www.mojauprava.rs i anonimno ostaviti svoja iskustva u vezi korišćenja usluga koje pruža javna uprava” dodaje kordinatorka Protekte.

Kampanja “JA u centru pažnje” je deo projekta “Partnerstvom do dobre JAvne uprave” koji se sprovodi sa ciljem poboljšanja kvaliteta javnih usluga finansirane novcem poreskih obveznika. Projekat realizuju Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, američke vladine agencije. PROTECTA je lokalni partner na projektu za Niš.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare