Humanitarcima Tamari i Bogdanu zlatnik cara Konstantina

NIŠ
Tamara Klarić i Bogdan Stevanović, dvoje mladih ljudi iz Niša  uradili su nešto što zaslužuje ne samo aplauze, već i motiv za sve nas ostale kako treba pomoći onima koji su ugroženi.

Tamara i Bogdan su u ponedeljak, 30. oktobra, krenuli pešice ka Nišu (nešto više od 200 kilometara), u nameri da prikupe novčana sredstva za završetak izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja Klinike za dečje interne bolesti u Nišu.

Uz podršku Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR), Tamara i Bogdan po ne baš prijatnom vremenu, ali su u ponedeljak popodne, 6. novembra došli do cilja – do Niša, gde ih je dočekala velika grupa građana, novinari I zdravstveno osoblje Kliničkog centra u Nišu.

U Gradskoj kući danas je Tamaru i Bogdana primio zamenik gradonačelnika prof. dr Miloš Banđur, koji se zahvalio u ime Grada Niša na pokazanoj humanosti i uručio im zlatnike sa likom Cara Konstantina.

On je rekao da je ova akcija izuzetno važna ne samo zbog toga što se dešava u našem gradu, već i zbog opšte promocije humanosti, pozitivnog sistema vrednosti. Njihova akcija i aktivnosti probudiće neke uspavane potencijale koji postoje u svima nama

U svojoj humanoj misiji , simbolično nazvanoj “Pruži korak!”, Tamara i Bogdan su napravili više od 256.000 koraka, sa ciljem da pomognu najmlađima koji se u Nišu leče od najteže bolesti. Od Beograda do Niša prošli su kroz 40 naseljenih mesta. U Aleksincu im se, iako u invalidskim kolicima, do cilja pridružila Banjalučanka Biljana Nedić.

Za osam dana SMS porukama I direktnim donacijama prikupili preko dva miliona dinara. Toj akciji nije kraj. Oni su pozvali  sve građane i organizacije  da im pruže podršku u ovom važnom poduhvatu slanjem SMS poruke na broj 1150.

“Uspeli smo u onome što smo hteli, da u ljudima probudimo nešto lepo  pozitivno . Mislim da treba mnogo da pričamo o ovakvim stvarima  , da podržimo I budemo iz one ljude koji rade ovako lepe stvari, da damo prostor I u medijima I u nama samima . Dobili smo danas podatak da zaključno sa jučerašnjim danom smo prešli dva miliona dinara”, rekla je Tamara Klarić.  

“Ovo je ideja od srca I veoma sam uzbuđen”, očigledno zadovoljnan zbog rezultata akcije rekao je  Bogdan koji je dodao da je pozitivna energija sa kojom su pošli i koja im je davala snagu postojala sve vreme puta “Na sve što smo nailazili tokom puta samo nam je dodavalo pozitivne energije. Lokalni mediji u svim gradovima kroz koje smo prošli su  nas srdačno prihvatili . Porodice , najčešće one u kojima su se deca lečila ili se leće,  su nas prihvatili I kod njih smo spavali. Dobili smo životne lekcije. Vetar u leđa I podršku za sve “

Ovim mladim humanim ljudima u Aleksincu se pridružila  i Biljana iz Banjaluke.  Koja je put do niša prešla u kolicima .

– Drago mi je što sam im dala makar malo podrške i što sam sa njima došla iz Aleksinca. Želela sam da pomognem deci, da dam podršku Tamari i Bogdanu, ali i da proverim moje mogućnosti.Ovo je još jedno pomeranje granica za mene – rekla je sinoć kada je stigla u Niš Biljana.

Izgradnju novog hematoonkološkog odeljenja Dečije interne klinike u Nišu započelo je i iniciralo Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR).U Nacionalnom udruženje roditelja dece obolele od raka kažu da im za završetak radova na novom odeljenju u Nišu nedostaje još šest miliona dinara.

Marija Tomić iz NURDORA  govorila je o fazama koje će uslediti u izgradnji I opremanju Dečijeg hematološk – onkološkog odeljenja

“Mi ćemo sada krenuti sa drugom fazom , potpisani su ugovori sa izvođačima radova . Pedeset miliona iznosi ta druga faza. I ova akcija je značajno smanjila  iznos koji nedostaj”.

Nadamo se da ćemo do Nove godine prikupiti taj preostali novac i da ćemo, po planu, u februaru 2018. godine bolnicu i otvoriti”, rekla je sinoć  prilikom dočeka humanitaraca u Niš Joland Korora, predsednica NURDOR-a.

Novac će se utrošiti za izgradnju 750 kvadrata bolnice u Nišu, za koju je Ministarstvo zdravlja izvojilo 15 miliona dinara.

Tamara I Bogdan nameravaju da nastave sa ovakvim I sličnim akcijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare