Žalbe zbog mizoginije na RTS

BEOGRAD

Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan poslao je pismo žalbe Sportskoj redakciji i uredništvu Zabavnog programa Radio televizije Srbije (RTS) povodom seksističkih komentara Radeta Bogdanovića u emisiji “Biser pustinje” na prvom programu RTS, tražeći izvinjenje javnog servisa građanima.

Pismo osim Instituta potpisuju i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Slavko Ćuruvija fondacija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama, Mreža za izveštavanje o različitosti, organizacije IRIDA i BeFem.

U emisiji Biser pustinje, 30. novembra, bivši fudbaler i fudbalski analitičar Rade Bogdanović, komentarisao je fudbalere reprezentacije Srbije i njihove žene predočavajući patrijarhalne i mizogine stavove i stereotipe i promovišući veoma štetne narative o rodnim ulogama, saopštili su iz Insituta.

Bogdanović je implicirao da je loše što mladi muškarci, pa i sadašnji reprezentativci, više ne idu u vojsku i da su zbog toga “razmaženi”, njihove porodice predstavio je kao distrakciju u postizanju uspeha na Svetskom prvenstvu, a na indirektan način ih je i obeležio kao krivce za neuspeh, navedeno je u saopštenju.

O suprugama fudbalera govorio je kroz ustaljene stereotipe, a komentarišući činjenicu da su im se one pridružile u Kataru, predstavio ih kao nekoga čiji je jedini zadatak da dobro izgledaju, troše novac i čuvaju decu, tvrde iz Instituta.

I nakon pisma žalbe, zahteva za javnim izvinjenjem koji su uputili predstavnici Upravniog odbora RTS, kao i osude Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, uredništvo se i dalje nije oglasilo tim povodom, a Bogdanoviću je ponovo pružen prostor na RTS, kada je 3. decembra, gostovao u istoj emisiji.

Takođe, u četvrtak, 1. decembra, u specijalnom izdanju emisije Gastronomad na prvom programu RTS, voditeljka Katarina Kaja Petrović imala je veoma seksističke komentare, govoreći ženama kako bi trebalo da pripreme hranu i “nestanu da ne bi smetale svojim muževima dok prate utakmice”, navdeno je u saopštenju, prenosi FoNet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare