Zakon o maksimalnom određivanju broja zaposlenih u javnom sektoru ostaje na snazi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC-BEOGRAD

Iako je najavljeno da će se posle pet godina ukinuti Zakon o maksimalnom određivanju broja zaposlenih u javnom sektoru , on će na snazi biti bar još godinu dana.

Prema računici Fiskalnog saveta, razlog je to što planirano povećanje plata ne ostavlja prostor za novo zapošljavanje u državnom sektoru. Tačnije, sav novac za plate potrošiće se za veće zarade trenutno zaposlenih.

Naime, prema nedavno usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu,  korisnici javnih sredstava ne mogu zasnivati radni odnos sa novim licima radi popunjavanja slobodnih, odnosno upražnjenih radnih mesta, do 31. decembra 2020. godine.

Izuzetno, radni odnos sa novim licima može se zasnovati uz saglasnost tela Vlade, na predlog nadležnog ministarstva, odnosno drugog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

Podsećamo, Fiskalni savet je više puta upozoravao Vladu Srbije da je zabrana zapošljavanja i neplansko smanjivanje broja zaposlenih ostavilo ozbiljne negativne  posledice na rad i kvalitet usluge javnog sektora.

Danas veliki broj budžetskih korisnika funkcioniše s manjkom kadra u odnosu na zakonom dozvoljene limite i državnim organima postaje sve teže da obavljaju svoje redovne nadležnost, navodi Fiskalni savet.Naročito su primetni manjkovi zdravstvenih radnika. Prema istraživanju  na osnovu podataka Instituta Batut i Fiskalnog saveta, poslednjih pet godina, broj zaposlenih u zdravstvu smanjen za gotovo 10.000, odnosno 1.000  je manje doktora medicine, a administrativnog I tehničkog osoblja- pet hiljada. 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sava
Sava
4 godine pre

Pa naprimase ih za stalno zadnjih mesec dana. To za to?