Zahvaljujući mladim lekarima seoske ambulante rade 5 dana

NIŠ

U amfiteatru Doma zdravlja Niš juče je održana dodela ugovora učesnicima programa „Moja prva plata“, koji će se u ovoj ustanovi usavršavati i dobiti prva radna iskustva. Po rečima Milorada Jerkana, direktora Doma zdravlja Niš, preko programa „Moja prva plata“ ova ustanova je aplicirala za stotinak mesta, dok je Nacionalna služba za zapošljavanje odobrila Domu zdravlja 48 medicinskih tehničara, 17 lekara i dva lekara stomatologije.

                           

On napominje da je zahvaljujući mladim ljudima koji su posle završetka programa „Moja prva plata“ nastavili da rade u Domu zdravlja bilo moguće da se otvore skoro sve seoske ambulante.

 „Zahvaljujući tim mladim lekarima odlučili smo da populaciji na selu pružimo maksimalnu zdravstvenu zaštitu, tako da sada imamo ambulante koje rade pet dana, iako nikada do sada nisu s obzirom da imaju svega 300 do 400 kartona“, ističe Milorad Jerkan.

Direktor Doma zdravlja izrazio je nadu da će i ova nova grupa lekara i tehničara pomoći ustanovi da još više poboljša rad, ali i da omogući slanje mladih lekara na specijalizaciju.

                          Boban Matić, direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, istakao je da će preko devet hiljada lica biti uključeno u program „Moja prva plata“, a na teritoriji filijale Niš 730 lica.

                           „Oni će dobiti šansu da kod poslodavaca narednih devet meseci stiču praktična znanja i iskustva, a tokom tog perioda oni sa visokim nivoom kvalifikacija dobijaće mesečnu nadoknadu od 26 hiljada dinara, dok će lica sa srednjim nivoom kvalifikacija dobijati nadoknadu od 22 hiljade dinara“, objašnjava Matić.

                            Direktor niške filijale NSZ dodao je da se preko 500 poslodavaca sa teritorije ove filijale prijavilo za program „Moja prva plata“, a od 8. decembra počelo je potpisivanje ugovora. Krajnji rok za potpisivanje ugovora je kraj godine i prve isplate biće obavljene krajem meseca.

                           „Ovaj program je jako značajan za nas s obzirom da nakon završetka fukulteta dobijamo šansu da svoje prvo radno iskustvo ostvarimo u jednoj ovakvoj ustanovi kao što je Dom zdravlja“, rekla je Tijana Petrović, lekar po obrazovanju, i jedan od učesnika programa „Moja prva plata“.

                            Ona dodaje da je ovo velika prilika za sve učesnike uzimajući u obzir da su starije kolege imale priliku da nakon završetka programa dobiju posao. 

                          Aleksandar Matić, jedan od medicinskih tehničara koji će preko programa „Moja prva plata“ raditi u Domu zdravlja, poručuje da se na konkurs prijavio samoinicijativno i da očekuje sticanje radnog iskustva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare