Zabrinuti zbog prinudnog rada

BEOGRAD-NIŠ

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) zabrinuta je zbog najave gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da bi, na osnovu Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći, korisnici mogli da budu radno angažovani kao komunalni redari za poštovanje epidemioloških mera.

Pošto je reč o neplaćenom i prinudnom radu, A 11 u današnjem saopštenju upozorava da bi najavljeni vid radnog angažovanja imao za posledicu radnu eksploataciju korisnika novčane socijalne pomoći.

Uredbom je, između ostalog, predviđeno da se radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći po nalogu centra za socijalni rad uključuju u društveno koristan rad, odnosno rad u lokalnoj zajednici, navodi se u saopštenju.

Oni koji odbiju ovaj vid aktivacije mogu izgubiti ili im se može umanjiti socijalna pomoć koja im po zakonu pripada.

Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava svaki rad ili služba na koje su pojedinci prinuđeni pod pretnjom neke kazne ili se za njega nisu dobrovoljno prijavili smatra se prinudnim radom, kao i da je ova vrsta rada zabranjena Konvencijom Međunarodne organizacije rada, dodaje u saopštenju A 11.

Ta inicijativa od gradonačelnice Niša traži da odustane od najavljenog radnog angažovanja korisnika novčane socijalne pomoći bez ikakve naknade ili da to učini pod uslovima koje propisuje zakon, tako što će im ponuditi poštenu i pravičnu naknadu za obavljeni rad.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare