Zabrinjavajući podaci o demografskom trendu

KNJAŽEVAC

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić i predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić zaključili su danas da su demografski podaci u toj sredini zabrinjavajući, ali da su ohrabrujući podsticaji porodicama s decom, mladim parovima i brizi o starima, saopšteno je iz tog ministarstva.

“Shodno tome, mogu se očekivati i bolji rezultati u zaustavljanju negativnih demografskih trendova.
-Samo zajedničke mere lokalnih samouprava i Vlade Srbije mogu da stvore bolje uslove za život, što je ključno za promenu loše demografske slike”, rekla je Milovanović Minić.

Ona je navela kako je država to prepoznala kao jedan od prioriteta, formiranjem strateškog ministarstva i Planom “Srbija 2025“, kroz deo koji se odnosi na podršku mladima da se ranije zapošljavaju i zasnivaju porodice, kako država ne bi gubila cele generacije, prenosi se u saopštenju.

Po površini od od čak 1.202 kvadratna kilometra, Knjaževac je četvrta opština po veličini u Srbiji i na svojoj teritoriji ima čak 85 sela, a u proteklih šest godina iz lokalnog budžeta izdvojeno je više od milion
evra direktnih davanja za mlade ljude koji su želeli da obnove voćnjake svojih predaka, pre svega zasade višnje.

Prilikom konkursa nisu bili uslovljeni da se bave poljoprivredom i mogli su da zadrže posao u gradu, ukoliko su u radnom odnosua, Opština im obezbeđuje besplatan prevoz iz sela u grad, navedeno je u saopšpenju.

“Borimo se da zaustavimo negativne demografske trendove, pomognemo porodicama s decom i sačuvamo selo, a sada u novoosnovanom ministarstvu imamo i adekvatnog sagovornika”, rekao je  predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, navodeći i da da se iz lokalnog budžeta za nezaposlene majke izdvaja 480.000 dinara godišnje, prenosi se u saopštenju.

Jednokratna novčana pomoć opštine za prvo i drugo dete iznosi 35.000 dinara, a za treće i četvrto dete u porodici, 100.000 dinara, dok je za sve đake koji upišu srednju školu u Knjaževcu, Dom učenika u ovom mestu je besplatan, kao i užina za sve đake u školama, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare