Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju verovatno će biti potrebno 15 ili 20 godina

PARIZ

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju verovatno će biti potrebno 15 ili 20 godina, izjavio je danas francuski ministar evropskih poslova Klemen Bone i preporučio da Kijev u međuvremenu uđe u Evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsednik Francuske Emanel Makron.

Treba biti iskren. Ako kažemo da će Ukrajina ući u Evropsku uniju za šest meseci, godinu ili dve godine, lažemo, to nije istina. Verovatnije je za 15 ili 20 godina, a to je veoma dug period, rekao je Bone za Radio J, prenosi Hina.

On je istakao da ne želi da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži, jer ako im se kaže “dobrodošli u EU, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, što je zapravo za 15 godina”, cela generacija Ukrajinaca biće razočarana.

Prema njegovim rečima, Evropska politička zajednica komplementarna je sa EU i može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu Unije, a žele da joj se približe.

To ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena, rekao je Bone, ukazavši na prednosti poput “slobodnog kretanja po Evropi” i “delimične koristi od evropskoga budžeta za obnovu” Ukrajine, ili možda zajedničke energetske politike.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare