Uoči manastirske slave stigle mošti u manastir Sveti Nikola 

VRANJE

Manastir Svetog Nikola u Vranju, u nedelju, 22. maja, proslavlja svoju slavu. Praznik letnji Sveti Nikola posvećen je prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca. 

U ovom manastiru, koji predstavlja simbol pravoslavlja vranjskog kraja i celog Pčinjskog okruga, u subotu veče, priređen je doček Svetih moštiju Prepodobnomučenika Rmanjskih. 

Veliki broj vernika okupio se u porti manastira Sveti Nikola, pre dolaska moštiju na bdenje. Ovoj svetinji mošti je darivao ovogodišnji kum slave, episkop bihaćko – petrovački i rmanjski Sergije. 

U prisustvu vernika, episkop vranjski gospodin Pahomije, sa sveštenstvom i monaštvom, svečano dočekao kovčeg sa delovima moštiju. 

Uoči praznika i manastirske slave sveštenstvo eparhije vranjske služilo je i večernju službu. Jutros je održana sveta arhijerejska liturgija, a nakon toga priređen je prigodan kulturno-umetnički program. 

Ove godine manastir Sveti Nikola obeležava 690 godina od postojanja. Sagrađen je u vreme kralja Stefana Dečanskog, koji je crkvu i manastir poklonio u posed knezu Baldovinu. Kasnije car Dušan je manastir u Vranju poklonio manastiru Hilandar, proglasivši ga njegovim metohom.  

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare