Za učenike iz Belgije, Holandije i Albanije, goste vranjske Gimnazije, organizovan prijem

VRANJE

U Vranju u okviru projekta „Erasmus plus“ u organizaciji Udruženja „Pomoć deci“ iz Beograda boravi 65 učenika iz Holandije, Belgije i Albanije.

Za njih, koji su gosti Gimnazije „Bora Stanković“, u sredu, su predsednik Skupštine grada Dejan Tričković i gradska većnica zadužena za obrazovanje i kulturu Zorica Jović priredili prijem.

,,Raduje me što ste gosti našeg grada. Vaš dolazak je dokaz da geografska udaljenost ne predstavlja prepreku, već povod za upoznavanje i saradnju sa vršnjacima. Uvek nas iznova obraduju susreti mladih ljudi, posebno oni kojima jačamo veze između naroda. Obrazovanje predstavlja generator društvenog napretka, ali se ono ne temelji samo na učenju. Razmena iskustava i znanja od neprocenjivog su značaja za razvoj ličnog potencijala i predstavlja doprinos čitavoj zajednici. Vaš boravak ovde je prilika da budete deo naše lokalne zajednice i da kroz druženje nadogradite svoje i naše znanje. Želim vam da ovu razmenu krunišete novim prijateljstvima i da iz Vranja ponesete najlepše utiske“, rekao je Tričković.

Većnica  Jović je goste upoznala sa stanjem u obrazovnom sistemu grada.

,,Pored Gimnazije u Vranju postoji još pet srednjih, 12 osnovnih i tri škole koje rade po modelu osnovnog i srednjeg obrazovanja. Navedene obrazovne ustanove pohađa 6.485 učenika u osnovnim i 3.590 učenika u srednjim školama. Na teritoriji grada je i Pedagoški fakultet i više isturenih odeljenja većih univerzitetskih centara. Gradsko rukovodstvo u proteklom periodu dosta je radilo na modelu dualnog obrazovanja i on je uveden u tri škole sa četiri obrazovna profila. Obrazovanje nam je jedna od prioritetnih oblasti za razvoj grada. Verujem da vam je boravak u Vranju prijatan, da ste stekli nova prijateljstva i da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu“, rekla je gradska većnica.

U ime gostiju obratila se Janin Hofman iz Holandije zahvalivši se na toplom prijemu i divnim uspomenama, koje će učenici poneti iz Vranja.

Na prijemu su govorili i direktorka Udruženja „Pomoć deci“ Ljiljana Vasić i predstavnik udruženja „Naš svet, naša pravila“ Đorđe Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare