ZA RADNA PRAVA ŽENA I SOCIJALNU PRAVDU!

 

BEOGRAD

 

Mreža Žene protiv nasilja, Romska ženska mreža, Mreža Žena u crnom Srbije i Rekonstrukcija Ženski fond i ove godine organizuju protestni osmomartovski marš; okupljanje je u 14 časova na Trgu Republike u Beogradu, a kolona će se zaustaviti ispred spomenika Dimitriju Tucoviću da izrazi protest zbog najavljenog izmeštanja socijaliste i antimilitariste sa trga i iz istorije, i potom nastaviti do Centra za kulturnu dekontaminaciju.

 

  1. marta 2016. pozivamo na:
  • Javnu, jasnu i glasnu solidarnost sa obespravljenim ljudima!
  • Nenasilno suprotstavljanje svim vidovima eksploatacije – pre svega klasne i rodne, ali i svake druge!
  • Pobunu protiv nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije, fašizma…
  • Neprihvatanje podaničkog položaja nametnutog od strane režima, crkve, partije, armije.

 

Povodom međunarodnog, revolucionarnog praznika žena ponavljamo da živimo u zemlji u kojoj se rat nastavlja drugačijim sredstvima: nakon godina ratne ekonomije kada je nacionalističko-militaristička oligarhija opljačkala ogroman broj ljudi, usledilo je nemilosrdno brisanje i poslednjih tragova društvene svojine, i svo društveno bogatstvo prelilo se u mali broj privatnih ruku.

 

Rat i kapitalizam su učinili da danas živimo u zemlji u kojoj ogroman broj žena živi u siromaštvu: radeći na najgorim i najmanje plaćenim radnim mestima, u stalnoj ekonomskoj oskudici a intenzivnoj eksploataciji, seksualnim ucenama i uznemiravanju na poslu, represiji  nad sindikalnim aktivistkinjama i svima koji se bore za socijalnu pravdu. Diskriminacija prilikom rada i zapošljavanja nad Romkinjama, ženama sa invaliditetom, lezbejkama, i drugim manjinskim grupama žena je sveprisutna. U ovakvom kapitalističkom i patrijarhalnom okruženju žene su žrtve i klasnog i rodnog zločina.

 

Rat i kapitalizam su učinili da danas živimo u zemlji autokratsko-partokratskog režima u kojoj oni delovi stanovništva koji odbijaju da budu deo nacionalističkog korpusa, oni sa drugačijim imenima postaju isključeni i marginalizovani. One najsiromašnije, vlastodršci su osudili na sporu smrt. Politička i ekonomska elita koja je vodila rat i sprovela privatizaciju, da bi opstala na vlasti briše iz našeg sećanja socijalističku, antifašističku i antimilitarističku istoriju rehabilitujući osvedočene fašiste i kvislinge. Kao i naše pretkinje, kao i naše drugarice širom sveta, kao što to radimo poslednjih 25 godina, mi nastavljamo da pružamo otpor fašizaciji i militarizaciji društva, i brutalnom kapitalističkom sistemu.

 

Zenska mreza

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare