Za projekte nedovoljno razvijenih opština 245 miliona dinara

NIŠ

 Novica Tončev, ministar u Vladi Srbije zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, potpisao je juče u Nišu ugovore sa predsednicima 33 od 44 nedovoljno razvijene opštine Srbije za realizaciju njihovih projekata za šta je Vlada izdvojila 245 miliona dinara. Sredstva koja su sada odobrena nedovoljno razvijenim opštinama, prema rečima Tončeva, na istom su nivou kao i prošle godine, ali se on nada da će rebalansom republičkog budžata država podržati sve projekte sa kojima su opštine sada konkurisale kod ministarstva.

                         „ Opštine su ove godine pripremile veliki broj  projekta u  vrednosti od čak milijardu i 100 miliona dinara a od toga su spremne da same finansiraju 480 miliona dinara a da ostatak dobiju od države. Izuzetno smo zadovoljni predloženim projektima i mislim da svi zaslužuju da se realizuju“, rekao je ministar Tončev i naglasio da je dugo godina bio na čelu jedne takve opštine i da su mu dobro poznati svi izazovi kroz koje prolaze stanovnici i lokalne vlasti“, kazao je ministar Novica Tončev.

                         Dobijena sredstva opštine mogu koristiti  za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede. Takođe i za aktivnosti u oblasti pružanja usluga pomoći u kući starim i bolesnim licima.

                         Sredstva koja su opredeljena za projekte opštine će iskoristiti da reše svoje najveće probleme. Primera radi u opštini Surdulica ona će biti iskorišćena za vodovod i kanalizaciju, u opštini                  Gadžin Han za nabavku kontejnera kako bi se higijena koja je i sada na dobrom podigla na još viši nivo u svim seoskim sredinama, a opština Priboj koja već tri godine koristi ova sredstva, novac će iskoristiti za izgradnju i održavanje seoskih puteva.

                      „Kada se radi o projektima nedovoljno razvijenih opština ovo je treća godina kako se oni finansiraju. Tokom prve godine ministarstvo je dalo novac za izradu projekata, a potom su opštine krenule se njihovom realizacijom. Svi projekti koji su do sada bili i realizovani se i ni jedna opština nije bila u situaciji da vrati novac“, kazao je Tončev.

                      Potpisivanju ugovora sa predsednicima nadovoljno razvijenih opština prisustvovala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je ovom prilikom istakla da građani u nerazvijenim opštinama, posebno u seoskim sredinama, zaslužuju sve uslove za život kao i stanovnici u velikim administrativnim centrima.

                        „ Svaki dinar koji država uloži u nerazvijene opštine mislim da se dvostruko vraća. To su, pre svega naši sugrađani, ljudi koji žive u teškim uslovima i opstaju u seoskim sredinama, čuvaju naša ognjišta i škole i mi koji živimo u velikim administrativnim  centrima kao što je Niš, imamo  moralnu obavezu da im pomognemo“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                        Na sastanku je bilo reči i o inicijativi da se Ministarstvo na čijem se čelu nalazi Novica Tončev preseli iz Beograda u Niš. On je kazao da će ovo pitanje postaviti i na sastanku Vlade i obećao da će, ukoliko to Vlada prihvati, biti do kraja godine.

                       „To je dobra ideja jer bi ljudima koji vode lokalne samouprave koje spadaju u red nerazvijenih opština ovo ministarstvo bude na „dohvat ruk“, dodala je Sotirovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare