Za opremanje školaraca između 200 i 300 evra

NIŠ

Letnji raspust samo što nije gotov, a nova školska godina počinje za dvadeset dana. Koji model nastave će se primenjivati ostaje da se vidi, ali bez obzira na to učenici su se uželeli školskih klupa. I dok se oni raduju polasku u školu, posebno ovi najmlađi đaci, roditelji uzimaju papir i olovku u ruke i svode račune pitajući se koliko će ih koštati početak školske godine. Računica nije ni malo jeftina, pa je u proseku roditeljima za opremanje đaka potrebno između 200 i 300 evra. Taman jedan mesečni minimalac. Doduše, knjižare su ponudile i povoljne uslove kupovine školskog pribora i knjiga na rate i višemesečnu otplatu pa je to mala olakšica za roditelje. U prodavnicama kažu da su gužve već počele, ali da će prave navale, što se školske kupovine tiče, biti nekoliko dana pre početka septembra.              

 “Cene udžbenika su za nijansu više u odnosu na prošlu godinu, a komplet knjiga za učenike od prvog do četvrtog razreda koji nemaju puno predmeta pa tako nema ni puno knjiga, košta izmežu 7 i 8,5 hiljada knjiga. Cene rastu kada se radi o višim razredama jer u petom, šestom, sedmom i osmom ima novih premeta pa i više knjige.Kompleti  za ove razrede su između 13 i 18.000 dinara”, kaže Nenad Cvetković, prodavac u jednoj niškoj knjižari.

                 Toliko para će izdvojiti roditelji koji deci žele za školu da kupe nove knjige. Ali kada se tim cenama doda i školski pribor one postaju još ozbiljnije.

               Na spisak neophodnih stvari za 1. septembar, posle udžbenika, ubrajaju se i školski pribor. U prvom  trenutku celokupan školski pribor se čini kao mala stavka, ali nije tako. Rančevi, sveske, olovke, flomasteri, tempere, blokovi za crtanje, pernice, lenjiri samo su deo onog što je neophodno za početak škole.

                Posebna pažnja poklanja se kupovini školske torbe kaja mora da bude kvalitetna kako bi deca ne bi narušila pravilno držanje tela jer školske su torbe u poslednje vreme sve teže i teže.

                Cene rančeva se kreću od 2.000 preko 3,5 do 5.000 dinara. Zavisi od kvaliteta i proizvođača. Oni koji se opredele za “markirani” ranac izdvojiće i više od 10.000 dinara. Prenice koštaju od 700  preko 1000 do 2.950 dinara. Praktično ima svega za svačiji džep. Sveske, zavisi od kvaliteta i koričenja, koštaju od 60 do 190 dinara.

               “Roditelji se najčešće odlučuju za standardne rančeve sa anatomskim ojačanjem, ali sve češće kupuju torbe sa točkićima. Oni su malo skuplji od 5.000 dinara pa naviše”, kaže Cvetković.

               Cene se udvostručuju kada u kući roditelji imaju dva školarca pa je u tom slučaju potrebno izdvojiti duplo više novca. Svesni situacije u kojoj se nalaze knjižare nude i mogučnost otplate kompleta knjiga i školskog pribora i na rate. Tako je moguće knjige  kupiti na 9 rata sa karticom banke Intese, čekovima  odloženo do 200 dana i preko administrativne zabrane na šest meseci.U slučaju da je  iznos preko 36.000 dinara iznos otplata može da bude i  na 12 meseci.

               Školski pribor može da se kupi i u koneskim prodavnicama kao i u velikim tržnim centrima gde su cene nešto niže, pa roditelji često pribegavaju ovakvoj kupovini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare