Đerlek: Neophodne nove mere

BEOGRAD

Država neće sedeti skrštenih ruku jer ne možemo čekati jesen sa ovim epidemiološkim merama, a jedna od prvih svakako će biti organičavanje broja ljudi, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

On je u Jutarnjem dnevniku RTS naglasio da se epidemiološka situacija pogoršava u poslednjih nekoliko dana, navodeći da je 8. avgusta bilo 670 pregleda u crvenoj kovid zoni, a juče. 1.010, što je za oko 40 odsto, a konstantno se povećava i broj prijema na kovid odeljenjima gde je sada oko 800 pacijenata.

Zahuktava se četvrti talas korone i njegovu pravu snagu osetićemo tek za nekoliko nedelja, rekao je Đerlek.

Sada je reč o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, muškarci su brojniji od žena, a uglavnom je reč o nevakcinisanima, povratnicima sa letovanja ili učesniciima velikih skupova i noćnog provoda, naveo je Đerlek.

U kovid bolnici u Batajnici već ima 150 pacijenata, među kojima je 80 odsto muškaraca, a 90 posto obolelih je na kiseoničnoj potpor.

Posebno zabrinjava što je 50 odto ljudi  mlađih od 35 godina, upozorio je Đerlek.

On je naglasio da će, ako se ovakav trend nastavi, vrlo brzo morati da bude smanjen broj ljudi na skupovima, podsetivši da je sada ograničenje na 500 sooba.

Đerlek je rekao da je do sada vakcinisano, 50,4 odsto odraslog stanovništva, naglasivši da je to “nedovoljno” i da tokom leta treba “poboljšati procces vakcinacije”

Sada 20,2 odsto mladi vakcinisano, a to je jedan od rezervoara gde se može postići viši nivo imunizacije, ocenio je Đerlek.

On je potvrdio da unutrašnjojsti Srbije prednjači Priboj sa 65 odsto vakcinisanih punoletnih stanovnika bar jednom dozom, dok je u Beogradu u opština Stari grad vakcinisano 81 posto.

Tutin je i dalje na poslednjem mestu, a Đerlekt tvrdi da su rezultati slabiji u opštinama u kojima lokalna uprava “nije dala sve od sebe” u kampanji imunizacije.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare