ZA ODBRANU OD POPLAVA VIŠE PARA

LESKOVAC

Kada je reč o odbrani od poplava i prventivnom delovanju na vodotokovima drugog reda, sve što je odlučeno na sednici Saveta za bezbednost od 10. marta je i sprovedeno, i u finansijskom i u operativnom pogledu, rekao je danas

načelnik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stojiljković.

„Umesto 14 miliona koliko je budžetom bilo predviđeno za ovu namenu, biće odvojeno tri puta više sredstava, što ukazuje na ozbiljan prisup lokalnih samouprava ovom strateškom pitanju. Mnoge opštine su uvećale svoj budžet za ovu namenu, Crna Trava je od 500 hiljada duplirala budžet na milion dinara dok je Bojnik je rebalansom budžeta za ovu namenu planirao 2 miliona 700 hiljada dinara. To pokazuje da se radi o dugoročnom pristupu u rešavanju problema“, rekao je on.

 

Što se vodosnabdevanja tiče, Jablanički okrug raspolaže sa devet kapaciteta. Opština Bojnik ima kapacitet od 100 litara u sekundi, od čega koristi 25 posto. U Vlastoincu se od 96 litara u sekundi koristi 73 posto kapaciteta, Lebane koristi 100 posto svoje kapacitete, Leskovac koristi 38 posto kapaciteta, Grdelica 80 posto, Medveđa 90 i Crna Trava 20 posto kapaciteta.

„Suština je u tome da se ovo pitanje reši zauvek. Ključno pitanje je pitanje međusobnog povezivanja. Potrebno je napraviti mini projekat tog povezivanja, predmer i predračun i moje mišljenje je da je u tome spremna da pomogne i EU. Time bi se dobilo ne samo sigurno vodosnabdevanje na nivou okruga, već bi bilo rešeno i pitanje bunara koji imaju delimično ispravnu vodu i njihovim ukljanjanjem dugoročno bi bilo rešeno pitanje ispravnosti vode na nivou okruga“, kaže Stojiljković.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare