Za leskovačku Školu stripa šest nagrada na četiri festivala

LESKOVAC

Nove nagrade i priznanja su pristigla u Školu stripa „Nikola Mitrović Kokan“.

Za samo mesec dana osvojeno je nekoliko priznanja na četiri međunarodna festivala stripa i karikature u zemlji i inostranstvu.

Prvo je krajem septembra na 17. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu nagradom striparnice „Alana Ford“ nagrađen strip „Jeftino i skupo“ koji su uradili predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i crtač Sabahudin Muranović Muran.

Zatim je na 17. Međunarodnom salonu stripa u Velesu u Makedoniji 5. oktobra Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ dodeljena specijalna nagrada za saradnju.

Sezona osvojenih nagrada nastavila se tokom oktobra na međunarodnom Festivalu dečijeg stvaralaštva „Umetnik iz školske klupe“ u organizaciji Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ iz Leskovca, gde su na likovnom delu konkursa učenici Škole stripa dobili dve nagrade.

Andrej Stanojević osvojio je drugu nagradu u kategoriji od V do VIII razreda, a Katarina Hadži-Jovačić prvu nagradu u kategoriji učenika srednjih škola. Najzad, kao kruna došla je početkom novembra vest iz Italije o uspehu ostvarenom na Drugom konkursu karikature Skomiks u Milanu. U konkurenciji od 328 učesnika iz 56 zemalja širom sveta polaznici leskovačke škole stripa Anđela Pešić i Mateja Jović osvojili dve ravnopravne nagrade u kategoriji do 18 godina.

Katarina Hadži Jovančić se stripom bavi 5-6 godina, a u samoj školi stripa četiri godine.

„Ova nagrada za mene puno znači, kao, uostalom, i svaka druga nagrada koju sam do sada osvajala. To je dokaz da imam talenat, da mogu da idem dalje i daje mi neku nadu da ću vremenom biti još bolja.“

Andrej Stanojević je u školu stripa krenuo kada je bi drugi razred osnovne škole, a trenutno pohađa šesti razred OŠ „Josif Kostić“. Nagradu smatra kao pokazatelj da može još više da napreduje.

„Nisam se mnogo trudio oko nekih ovih radova, ali sam se oko ovog koji nagrađen maksimalno trudio. Nagrada je upravo to i pokazala.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare