Za kraj Muzičkog edikta 200 izvođača

NIŠ

Zajedničkim nastupom Moskovskog sinodalnog hora, Hora i orkestra Radio televizije Srbije, Hora „Coro normalista“ iz Meksika i Niške crkveno-pevačke družine „Branko“ koji su izveli Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva završen je Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike „Muzički edikt. Ova bijanalna manifestacija se već 12 godina  održava u Nišu. 

Na svečanom zatvaranju festivala, uz vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči je nastupilo 200 izvođača, a njihovi glasovi koji su se stopili u jedinstven božanski glas ostavio je publiku bez reči. Svečanom zatvaranju Šestog međunarodnog festivala horske duhovne muzike prisustvovao je i patrijarh srpski gospodin Irinej kao i vladika niški Arsenije ali i ambasadori Ruske federacije i Meksika. Njima su se pridružili gradobačelnik Niša Darko Bulatović i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski sa svojim saradnicima.

Četvrto festivalsko veče koje je održano na platou ispred Svetosavskog doma otvorio je Hor „Coro Normalista“ iz Meksika kojim je dirigovao Horhe Altieri Hernandez i koji je izveo četiri kompozicije. Nakon toga je nastupa Hor Radio televizije Srbije pod diregentskim rukovodstvom maestra Bojana Suđića, da bi se na kraju četvrte večeri publici predstavili gosti iz Rusije, Moskovski sinodalni hor kojim diriguje Aleksej A.Puzakov.

Moskovski Sinodalni hor jedan je od najstarijih profesionalnih horova u Rusiji, osnovan je u Moskvi 1721. godine. Patrijaršijski hor crkvenjaka kao pojaca, koji se pojavio u šesnaestom veku, bio je osnova Sinodalnig hora. 

Današnji Moskovski sinodalni hor je obnovljen u proleće 2009.godine. Ne tako davno horom počinje da diriguje Aleksej A.Puzakov, umetnički direktor moskovskog sinodalnog hora, i koji je uspeo da ujedini kreativnu snagu od 80 pevača. 

Na Šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” učestvovalo je 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta, a ovog puta gosti su došlo i iz Severne i Južne Amerike. Četiri večeri u Nišu je pevalo oko 500 pevača.

. Na sceni su se smenjivali horovi koji se ovog puta nisu natpevavali već su na očaravajući jednostavan način pokazali svoje pevačko umeće.

„Cilj samog festivala je promocija Niša, kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu daje, obeležavanje osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“, kazala je Sara Cincarević, dirigent Niške crkveno-pevačke družine „Branko“. „U sećanje na Milanski edikt i na najpoznatijeg „Nišliju“, napravili smo jedan umetnički akt, festival Muzički edikt, koji je na tragu pravnog akta. Grad i celokupna srpska javnost moći će da vide, da se ljudi na najrazličitiji način mole bogu, uvek koristeći jedan isti jezik, a to je jezik muzike”, izjavila je Sara Cincarević.

Organizator festivala „Muzički edikt“ je Eparhija niška i Niške crvkeno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja,uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija. 

 Festival je podržan i od Ministarstvra za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare