ZA IZVOZ U KINU NEDOVOVOLJNO GOVEĐEG MESA

LESKOVAC

Državni sekretar Na pitanje novinara Nove Naše reči kako ministarstvo misli da organizuje ostvarenje posla koji je premijer dogovorio u Kini o izvozu govedine, kada je činjenica da je u Srbiji godinama stočni fond uništavan, što je nastavila i ova Vlada, Željko Radošević je odgovorio:

-Ne bih se složio sa vama, složio bih se sa konstatacijom da je decenijama unazad poljoprivreda u Srbiji bila marginalizovana, za šta mi ne možemo preuzeti ogovornost. Ova Vlada jasnu poruku šalje našim stočarima, i postoje statistički podaci i podaci stručnih organizacija koji kosntatuju da je naše stočarsto u blagom porastu. Zaustavljeni su negativni trendovi iako je opredeljenje Vlade da u narednom periodu jasno razvijamo tu granu proizvodnje, jer bez razvijenog stočarstva nema ni razvijene poljoprivrede. U ovom momentu udeo stočarske proizvodnje u vrednosti koja se stvori u poljoprivredi Srbije je oko 31 procenat. To su izrazito niske vrednosti, naša je želja da taj procenat bude između 50 i 60, što je karakteristika najzazvijenijih poljoprivreda u Evropi.

On je dodao da je u 2015. godini, i pored nedovoljno sredstava u argarnom budžetu i mera štednje, izdvojeno više sredstva jedino na pozicijama kada je u pitanju stočarstvo. Prošle godine bile su subvecnije od 25.000 za umatičeno grlo, kao i premija za mleko od 7 dinara, a sa takvom vrstom podsticaja biće nastavljeno i u 2016. godini. Postoje i investicione mere i podrška svim poljoprivrednicima koji žele da nabave kvalitetna priplodna grla, a iznos podsticaja je od 40, odnosno 55 procenata u onim oblastima gde su ograničeni uslovi za obavljanje poljiprivredne proizvodnje.

-Vrlo je važno to da su stvoreni preduslovi da se Srbija nađe na tom tako velikom i prestižnom tržištu, kakvo je tržište Kine. U ovom momentu svakako nemamo dovoljno robe koja je potrebna. Ali, bitno je to da se vraćamo na neka tradicionalna tržišta gde smo ranije bili, pre svega tržiušte Italije, rekao je Željko Radošević.

Srbija je zahvaljujući premijeru Vučiću uspela da sa Kinom napravi takav dogovor da smo mi šesta zemlja u svetu koja ima osnovu da može da izvozi meso u Kinu, pored Australije, Kanade, Brazila, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

-Količine koje su potrebne su zaista ogromne, to je 20 miliona tona za kineskom tržiše. Činjenica je da mi imamo kvalitetnu govedinu i meso, ali nedovoljnu količinu. Na osnovu razgovora koje sam imao pre dva dana u Leskovcu sa kineskom delegacijom, mogu reći da su oni spremni da plasiraju novac na tržište Srbije, oni već sada ulažu, kako bi se za nekoliko godina manifestovalo pojačanje stočnog fonda. Jedino je osalo da se definiše cena, koja bi i dalje bila viša u odnosu na konkurenciju, pa bi onda premijeri država trebalo da po tom pitanju naprave neki dogovor. Napravljena je dobra osnova za buduće vreme, u narednih nekoliko godina, rekao je Cvetanović.

Prošle godine na teritoriji Jablaničkog okruga bilo je između 21 i 22 hiljade grla svih kategorija. Ove godine ima ih 25.343, a raduje to što su se za 30 procenata povećala umatičena grla sa papirima, rekao je direktor PSSS Leskovac Bratislav Pešić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
8 godine pre

Ako je tačno prenešeno, ovo boli. Pa od prošle godine je povećan minimalni broj umatičenih grla sa jednu na dve krave, što je svakako udar na lokalne seljake od strane ove vlade. I ogromna većina krava nije umatičena, tako da retko koji seljak dobija ove subvencije. I oni srećnici koji dođu do ovih para, moraju od iste da matičnoj službi daju oko 5 000 dinara po grlu. A ovi drugi ne ulaze bar pet puta dnevno u štalu, da krave hrane, timare, izđubruju,a i obezbeđuju hranu, plate veterinare, …. Za ekonomiju seljaci i nemaju vreme, a i znanja. Zašto se ne objave uporedni podaci krava danas i pre dvadeset godina, po selima, ili ukupno na teritoriji grada? Tada je bilo krava, a i mesa za izvoz, iako seljaci nisu imali “kvalitetna”, “umatičena” grla. Za objavljivanje ovih podataka, istraživanje, u ime seljaka bih zamolio redakciju ovog portala. Ja znam da je bar 70 % štala u selima našeg grada prazno, iako nisam stručan po ovom planu, ali se i ne bavim politikom. Uostalom, stanje u poljoprivredi je i odraz stručnog rada lokalnih političara, pa i institucija. Ovo je i njihov rezultat, kojim niko normalan ne može da se pohvali.