Za dve godine Niš posetilo 30 ambasadora

NIŠ

Za dve godine rada aktuelne vlasti Niš je posetilo 30 ambasadora  i gotovo isto toliko stranih delegacija, kaže Jovana Mitić, pomoćnica gradonačelnice Niša za međunarodnu saradnju. Oni je ovom prilikom najavila i događaj za 16.oktobra koji će se održati u Nišu. Radi se o drugom sastanku radne grupe za ekonomsko osnaživanje žena na zapadnom Balkanu koji će okupiti pedesetak učesnika sa ovog prostora, a prvi sastanak je održan u Tirani.

„Od avgusta 2020.godine do danas, uprkos kovid epidemiji, naš Grad  i Gradsku kuću posetilo je 30 ambasadora i gotovo isto toliko stranih delegacija. Svaka od poseta rezultirala je saradnjom na kulturnom ili obrazovnom nivou, povezujući naš grad sa nekim drugim, ili je uspostavljena veza između dve institucije. Čak i posete koje su najavljivane kao protikolarne  rezultirale su dogovorom o nekoj konkretnoj saradnji. Brojčano najveća je poseta bila ambasadora frankofone grupe zemalja, kada je Niš ugostio predstavnike sedam zemalja. U nišu su tada boravili ambasadori Ekipta, Tunisa, Maroka, Kambpdže, Konga, Gvineje i Francuske”, kazala je Jovana Mitić.

                         Ona je istakla je činjenicu da je u Nišu otvoren počasni konzulat Poljske.

                          “Nakon duže vremena, Grad Niš je ove godine dobio prvi počasni konzulat Republike Poljske, šesti u našem gradu. Iako su u užem izboru bili i drugi veći gradovi, ambasador je insistirao da to bude baš Niš, jer je prepoznao Niš kao grad u razvoju, srdačne ljude i dobru energiju”, dodala je Mitić.

                           Tokom razgovara sa ambasadorom Poljske dogovoreno je bratimljenje Niša za gradom Polzlen u Poljskoj za šta  je Grad dobio saglasnost i Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Republike Srbije.

                            „Grad Niš se pridružio mreži balkanskih gradova koji imaju zajedničku viziju evropske budućnosti sa ciljem  unapređenja i proširenja saradnje  među gradovima u regionu Balkana. Mreža je osnovana 2021.godine a Niš je među prvim gradovima koji se pridružio mreži.Zaposelni u našim upravama i organizacijama razmenjuju ideje sa kolegama iz drugih gradova u nadi da će to dovesti za nova inovativna rešenja“, istakla je Mitić.

                            Ove godine je potpisan i sporazum sa Šarm el Šejkom i na snazi je narednih pet godina, a tiče se oblasti turizma, obrazovanja, nauke, zdravstva, sprta i kulture.

                           „Gradsko veće je nedavno usvojilo odluke o saradnji sa Istočnim Sarajevom, jednim gradom u Bugarskoj i Bizerti u Tunisu“, dodala je Mitić.

                           „Istakla bih da je Grad Niš drugu godinu za redom dobitnik priznanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Ovo priznanje se dodeljuje  onim lokalnim samoupravama koje su svojim aktivnostima tokom godine pokazale posebnu posvećenost podizanju svesti na temu zaštite  životne sredine i mere koje preuzimaju lokalne zajednice. Naš  grad je konkurisao sa preko 20 aktivnosti“, kazala je Mitić.                         Zajedno Evropskim kutkom Grad obeležava sve značajne evropske datume

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare