ZA DESETAK DANA NOVO LICE ARHIVA

LESKOVAC

 

Prva faza adaptacija zgrade Istorijskog arhiva, u ulici Rade Svilara, započeta je pre godinu dana, i to je bilo prvo veće ulaganje u ovoj objekat od njegovog osnivanja.

U okviru druge faze nastavljena je sanacija arhiva. U planu je da se zameni stolarija, rekonstuiše fasada, zemene oluci i uredi dvorište. Radovi, koje izvodi firma „Građevinar“, bi trebalo da budu završeni za desetak dana. Za ove radove iz gradske kase izdvojeno je milion dinara, dok je arhiv uložio 300.000 dinara.

“Podsetiću vas da smo prošle godine, u okviru prve faze, sanirali vlagu u depoima, zemenili dotrajalu krovnu konstrukciju, deo stolarije, obavili rekostrukciju fasade, u šta je uloženo milion i 800 hiljada dinara. U Istorisjkom arhivu sada imamo 1.800 dužnih metara građe raspoređene u 482 fonda i zbirki. Deo u Staroj zubnoj poliklinici, koji sadrži oko 300 metara građe, u potpunosti je popunjen. S obzirom na to da u arhiv stalno dolazi novi materijal, potrebno je značajno proširiti kapacitete ove ustanove, i zbog toga radimo na sređivanju kompletnog Istorijskog arhiva. Na ovaj način želimo da pokažemo da brinemo o zaštiti arhivske građe, jer smo svesni koliki značaj ona ima ne samo za istoriju našeg grada, nego i istoriju čitavog Jablaničkog okruga, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je obišao početak radova na uređenju zgrade Istorijskog arhiva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare