Za Dan oslobođenja biće nagrađeno 168 mladih talenata

LESKOVAC

Donošenjem Odluke o zaključenju ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji na gasifikaciji naseljenih mesta na teritoriji Grada Leskovca i izborom strateškog partnera na izvođenju radova u skladu sa Programom gasifikacije gara Leskovca otpočela je 92. sednica Gradskog veća Grada Leskovca. JP „Srbijagas“ je svojevremeno uputilo pismo o namerama Gradu Leskovcu iiz koga se vidi da su spremni da izvrše investiranje u izgradnju gradske mreže u Leskovcu. Lokalna samouprava je nakon toga donela strateški dokument vezan za ovu izgradnju, Program gasifikacije Grada Leskovca, gde jasno stoji da je investitor „Srbijagas“, a da su obaveze Leskovca samo administrativni poslovi. Nakon ovoga formirana je komisija koja je odabrala preduzeće koje će raditi na ovim poslovima. Komisija je kontaktirala investitora i dobila spisak firmi koje su sarađivale sa „Srbijagasom“ na izgradnji gasovoda u Srbiji. Na poziv su se javile dve firme, a nakon razmatranja odabrana je firma „Rasina energogas“ iz Kruševca za izvođenje radova u skladu sa programom gasifikacije Grada Leskovca.

Usvojen je i predlog Odluke o usvajanju zahteva po javnom pozivu za podršku mladim talentima grada Leskovca. Na Dan grada biće nagrađeno 168 mladih za rezultate postignute u oblastima nauke i obrazovanje, sporta, kulture, umetnosti, kao i usavršavanja. Raspon finansijskih nagrada se kreće od 30.000 dinara pa sve do 100.000 koliko će dobiti studenti sa prosekom 10.

Većnici su doneli i odluku da se raspiše javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Leskovca za 2023. godinu. Rok za prijavu domaćinstava trajaće do utroška finansijskih sredstava ili najkasnije do 31.12.2023. godine. Novina od ove godine je da su sve mere objedinjene u jednom pozivu i sufinansiranje je u udelu od 50%. Uslov za dobijanje sredstava je i upotrebna dozvola objekta, odnosno da je objekat legalizovan.

Odobrili su većnici i sredstva za finansiranje nabavke sadnica za pošumljavanje javnih zelenih površina, s obzirom da se analizom izveštaja zagađenosti vazduha došlo do zaključka da se na pojedinim mestima, posebno u zimskim mesecima, javlja povećanje zagađujućih materija. Odobrena suma do 250.000 dinara iskoristiće se za nabavku sadnica koje su autohtone i sa najboljim karakteristikama za smanjenje zagađenosti vazduha. Poseban akcenat staviće se na pošumljavanju prostora kod kojih se registruju povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, kao i prostora oko najprometnijih saobraćajnica.

Formirana je i komisija za izbor projekata pravnih lica iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine. Komisiju čine Bobana Stošić, predsednica (Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Leskovca) i članovi Tatjana Veličković (Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Leskovca)m Ivana Cvetković (Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj), Đorđe Stanković (Odeljenje za društvene delatnosti i lokalni razvoj) i Danijela Conić (Odeljenje za privredu i poljoprivredu). (kraj) IS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare