NUNS: Predsednik Vučić i drugi politički akteri da prestanu sa targetiranjem novinara jer time ugrožavaju njihovu bezbednost

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje ponašanje visokih predstavnika vlasti i poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve političke aktere da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti. Predstavnici vlasti svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare s obzirom na to da se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane koji im prete, posebno na društvenim mrežama. 

Nakon zaoštravanja situacije na Kosovu, u protekla tri dana, predsednik Vučić je u svom obraćanju naciji targetirao dnevni list “Danas” optužujući ih da hoće da “Srbija bude uništena”, a novinarku N1 Sanju Sovrlić je dan ranije, u još jednom obraćanju naciji, optužio da insinuira da je Srbija dala oružje napadačima na Kosovu. Preksinoć, nakon emisije na TV “Happy” u kojoj  se govorilo negativno o emisiji TV Insajder iz 2012. godine, u vezi sa proneverom novca sa Kosova, tokom noći je na društvenoj mreži X (Tviter) objavljena poruka upućena glavnoj urednici Brankici Stanković: „Brankice pakuj kofere sama da ti mi nebi pakovali“ sa profila koji je kasnije obrisan.

U toku jučerašnjeg dana redakcija “Danasa” primila je poruku da „Posle spaljivanja neće ni pomena biti od njih“. Novinarka N1 Maja Đurić je najpre verbalno, a potom i fizički napadnuta od strane radnika obezbeđenja fabrike Mitros u Sremskoj Mitrovici. TV ekipa N1 se nalazila na javnoj površini odakle su imali nameru da snime prilog u vezi sa ranije objavljenim informacijama o obustavljanju proizvodnje u ovoj fabrici.

Postala je redovna praksa da u ovakvim turbulentnim situacijama novinari i mediji postaju mete za pretnje i diskvalifikacije jer obavljaju svoj posao – izveštavaju o događajima koji su od javnog interesa i suština njihovog posla je da javnosti pruže pravovremene i tačne informacije.

Podsećamo da su političari dužni da odgovornim ponašanjem pomognu da se novinarstvo i sloboda izražavanja zaštite.

NUNS naglašava da u pitanju više nisu samo sloboda medija i medijskog pluralizma, već se radi i o ozbiljnom ugrožavanju sigurnosti novinara sa potencijalno teškim posledicama. 

Krajnji je trenutak da nas nosioci vlasti prihvate kao ravnopravne partnere u procesu demokratizacije društva i omoguće punu slobodu izražavanja. 

Prema evidenciji Republičkog javnog tužilaštva, u 2023. godini do kraja jula podneto je 50 krivičnih prijava javnim tužilaštvima za pretnje i pritiske na novinare. U sedam slučajeva doneta je odluka o odbacivanju krivične prijave ili je izdata službena zabeleška da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka. U četiri slučaja izrečena je osuđujuća presuda. Takođe, dva predmeta su u toku pred sudom. U tri slučaja počinioci su nepoznati, a 34 predmeta su u nekoj fazi postupka pred tužilaštvom.

U 2023. godini do sredine septembra u bazi NUNS-a (bazenuns.rs) je zabeležen 131 slučaj napada i pritisaka (33 verbalna napada, 7 fizičkih napada i 91 pritisak), navodi se u saopštenju NUNS-a. (kraj) SN/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare