Za 235 poljoprivrednika više od deset miliona dinara

LESKOVAC

Po peti put ove godine 234 proizvođača sa teritorije grada Leskovca ostvarilo je pravo na podsticajna sredstva iz budžeta grada, po konkursu koji je raspisao Fond za razvoj poljoprivrede grada Leskovca.

Ukupna vrednost subvencija iznosi 10,3 miliona dinara.

U prostorijama Visoke poslovne škole strukovnih studija gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović  uručio je  danas prvih 10 ugovora registrovanim poljoprivrednim proizvodjačima.

“Isplatom ovih sredstava želimo da podstaknemo konkurtentnost i kvalitet poljoprviede u našem kraju. Želimo da vam omogućimo da kroz stalna ulaganja u svoju proizvodnju povećate vrednost proizvoda koje proizvodite na svojim parcelama” , rekao je Cvetanović.
U Srbiji, ali i mnogim razvijenim zemljama, osnovu poljoprivredne proizvodnje čine mala i srednja gazdinstva.

Zato lokalna samouprava nastoji podsticajnim merama da pruži ekonomsku snagu poljoprivrednicima, rekao je Cvetanović
Od 2013. godine do danas preko grada je 2.320 gazdinstva dobilo subvencije, u šta je uloženo preko 130 miliona dinara. U planu je da se u tekućoj 2017. godini za ovu namenu izdvoji preko 20,5 miliona dinara, rekao je Cvetanović, i pozvao poljoprivrednike da apliciraju za podsticajna sredstva i za tekuću godinu.
Cvetanović je govorio o aktivnostima koje je u proteklom periodu lokalna samouprava preduzela u cilju poboljšanja uslova za poljoprivrednu proizvodnju.
-Uradili smo važan projekat, a juče sam se sreo sa osam izvršnih direktora Svetske banke, koji su nam omogućili da izvršimo elektrifikaciju pet sela, u šta je uloženo 65 miliona dinara, od čega je donacija Svetske banke bila 10 posto. Zahvaljujući ovome, svako poljoprivredno gazdinstvo uštedelo je 3 do 5 hiljade evra godišnje. Pored toga, urađeno je 100 kilometara atarskih puteva, za šta je grad izdvojio 42 miliona dinara. Još jedan važan projekat koji smo uradili je komasacija, površine od hiljadu i 100 hektara zemljišta, sa ciljem da se ono stavi u funkciju, za šta je izdvojeno 23 miliona dinara, od toga Ministrstvo poljoprivrede 70 procenata, a 30 posto grad Leskovac. U krčenju starih zasada urađeno je preko 165 hektara, u šta je uloženo 29 miliona dinara. Paraleno sa tim uradili smo novu mrežu atarskih puteva u skolu komasacionog područja katastarske opštine Priboj, gde je izgrađeno 10,5 kilometara novih putava, u šta je uloženo 3 miliona dinara.
Od 2012. godine, istakao je Cvetanović, po prvi put je urađen kvalitetan i operativan plan odbrane od poplava. Čišćenje kanala izvršeno je na 12 lokacija, u šta je uloženo 3,8 miliona dinara.
U ovoj godini ulaganja će biti još veća, naglasio je Cvetanović, i najavion da će biti uloženo 160 miliona dinara.

Za revitalizaciju kanala i vodotokova drugog reda, u zonama poljoprivredne proizvodnje, biće obezbeđeno 9 miliona dinara.

U 2017. godini za protivgradnu odbranu biće izdvojeno 7,2 miliona, od toga 3 miliona za rad protivgradnih strelaca i 120 raketa, što nije u ingerenciji lokalne samouprave, ali na ovaj način grad želi da pomogne poljoprivrednu proizvodnju, naglasio je Cvetanović.

U ovoj godini biće nastavljeni radovi na komasaciji, na krčenju starih vinograda „Navipa“ na državnom zemljištu, biće izgrađena nova mreža atarskih puteva, a u revitalizaciju atarskih puteva na teritoriji grada biće uloženo preko 20 miliona dinara, dodao je on.

” Mi znamo da za potpunu promenu stanja nije dovoljno sve ovo što smo uradili, ali smo svesni da je poljoprivredna proizvodnja šansa za razvoj grada, zato od 2012. godine u kontinuitetu izdvajamo novac iz gradske kase za podsticaje, i trudimo se da svake godine ta sredstva budu veća u odnosu na prethodnu,” dodao je on.

“Bavim se poljoprivrednom proizvodnjom od kako znam za sebe, a sredstva koja dodeljuje Fond za razvoj poljoprivrede grada Leskovca značiće mi mnogo i konkurisaću ponovo, nadam se da će saradnja sa gradom, gradonačelnikom i Fondom za razvoj poljoprivrede da se nastavi, rekao je poljoprivredni proizvođač Petar Stojanović iz Grajevca.
Milica Kostić iz G. Stopanja, koja se pored poljoprivrede bavi i poezijom, poklonila je gradonačelniku Leskovca svoju drugu zbirku pesama.

Podela subvencija poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada Leskovca peta je po redu u ovoj godini, i sa njom je grad ispunio kompletnu obavezu iz 2016. godine, rečeno je danas .
Do sada su ugovori o subvencionisanju podeljeni poljoprivrednicima u 84 sela koja gravitiraju Grdelici, Vučju, Manojlovcu i Pečenjevcu. Tom prilikom uručeno je 404 ugovora ukupne vrednosti 13 milona 540 hiljada dinara.

Na poslednjoj dodeli ugovora, novčana sredstva su podeljena poljoprivrednim proizvođačima iz sela: Belanovca, Bobišta, Bogojevca, Vinarca, Vlasa, Gornjeg Sinkovca, Donjeg Sinkovca, Donjeg Trnjana, Drćevca, Dušanova, Zlokućana, Jarsenova, Jašunje, Milanova, Navalina, Podrimca, Rudara, Svirca i Turekovca.

Poljoprivredni proizvođači iz ovih sela nalaze se na spisku onih koji su ostvarili pravo na podstizajna sredstva iz budžeta grada, po konkursu koji je raspisao Fond za razvoj poljorpivrede grada Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare