Za 142 godine Vojne bolnice bista dr Vladanu Đorđeviću

NIŠ

Vojna bolnica u Nišu u sredu,22.januara, obeležava 142 godine postojanja i rada, a tim povodom u krugu ove ustanove biće otkrivena bista pukovniku dr Vladanu Đorđeviću čijom je zaslugom ova zdravstvena ustanova otpočela svoj rad deleke 1878.godine. Istog dana u Domu vojske se održava svečana akademija nakon čega će u holu Doma vojske biti otvorena izložba  “Dr Vladan Đorđević”.Na predlog doktora Đorđevića osnovano je Srpsko lekarsko društvo i Crveni krst Srbije.

                 “Inicijativa za ovakav način obeležavanja Dana Vojne Bolnice u Nišu  potekla je  od kolegijuma uprave sa ciljem da se jedna znamenita istorijska ličnost koja je ostavila neumitan pečat na slavnu istoriju naše ustanove otrgne od zaborava. To je pukovnik dr Vladan Đorđević , a ova bista bi trebalo nadalje da svedoči i njegovim liku i delu. Na njegov predlog je osnovana  velika niška Vojna bolnica kod Čele kule, a on je u tom periodu obavljao dužnost načelnika  Sanitetske službe pri Vrhovnoj komandi srpske vojske.  Dr Vladan Đorđević je u to vreme formirao 18 poljskih vojnih bolnica i one su besprekorno funkcionisale tokom borbe za oslobođenje od turaka u ovom delu Srbije. Centralna bolnica je bila Vojna bolnica u Nišu, a on je bio i prvi njen rukovodioc”, istako je pukovnik dr Jovica Stanojković, upravnik Vojne bolnice Niš na konferenciji za novinare koja je održana ovim povodom.

                  On je dodao da će, osim otkrivanja biste dr  Vladanu Đorđeviću, osnivaču ove ustanove, tradicionalno  biti položeni venci na Spomen piramidu, obeležje žrtvama pegavog tifusa.

                  “Grad Niš je i to vreme bio prestonica Srbije i u njega se slio veliki broj ranjenih vojnika i građana koji su oboleli od poegavog tofusa. Do tada Srbija nije poznavala epidemuju tih razmera i suočila se sa velikom pošasti, ali velikim angažovanjem srpskih lekara i humanitarnih organizacija uspeli smo da suzbijemo epidemiju”, kazao je Stanojkvić.

                    Nacrt i idejni projekat za bistu dr Vladana Đorđevića sačinio je niški arhitekta i drušrveni radnik Hadži Ivan Redi. U saradnji sa vajarom Miroljubom Kostićem  urađena je bista visine 65 cenimetra koja prikazuje doktora Đorđevića u vremenu kada je bio osnovač Vojne bolnice u Nišu.

                    “Napraviti spomen  obeležje za ličnost kao što je bio dr Vladan Đorđević nije ni malo jednostavno”, kaže Hadži Ivan Redi. “Treba odgovoriti istorijskim istorijskim uslovima, njegovom liku i delu, ambijatalnim pitanjima. Uspeli smo u svemu tome, ali sam ponajpre tražio mesto na kome bi trebalo da stoji bita jednog takvog čoveka. I našao sam ga. Bista će se nalaziti u osovini centralnog ulaza u Vojnu  bolnicu. To je mesto koje daje tu snagu prvog kontakta, vi ga vidite i kada mu prilazite doživljavate ga u punoj veličini i snazi. Može dam u se priđe i da se na taj način komunicira sa njim, a to je jako važno”, ističe Hadži Ivan Redi.

                   U čast pukovnika dr Vladana Đorđevića  organizovana je i izložba u holu Doma vojske koja će posetiocima otkriti mnoge nepoznanice o junaku koji ne sme da se zaboravi.

                    “Pripremajući izložbu i sama sam se upoznavala sa likom i delom dr Vladana Đorđevića i sa svim segmentima njegovog života. Poznato je da je bio prvi školovani hirurg u Srbiji, karijaeru kao vojni lekar započeo je 1871.godine, zatim  je angažovan kao lični lekar kneza Miloša Obrenovića i  svakako je ličnost koja je obeležila poslednje decade 19 veka.  Bio je  poznat i kao uspešan predsednik Beogradske opštine, okušao se  kao ministar u Vladi Nikole Hristića da bi svoju političku karijeru završio kao predsednik Vlade Srbije”, ističe Ivana Gruden-Milentijević, istoričar Narodnog muzeja u Nišu.

                   Ona dodaje da nije bilo lako raditi na prikupljanju građe za izložbu posvećenu dr  Vladanu Đorđeviću.

                   “Bilo je izuzetno teško, a veliku zahvalnost dugujemo Suzani Rajić koja je doktorirala na ovu temu i jedan je od prvih autora koji se  iscrpno bavio životom dr Vladana Đorđevića. Male komplikacije pravilo je i to  što se građa vezana za doktora Đorđevića bila rasuta po beogradskim srhivima pa je to predstavljalo buže istraživanje”, dodaje Ivana Gruden-Milentijević.

                    Odlukom Srpske Akademije nauka i umetnosti ova godina je proglašena godinom dr Vladana Đorđevića, a izložba i otkrivanje njegove biste u Nišu prve su manifestacije  u Srbiji posvećene čuvenom lekaru  i državniku, a time ovaj događaj dobija na još većem značaju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare