YIHR: Neki od učesnika festivala “Mirëdita, dobar dan!” glorifikuju ratne zločine

BEOGRAD

Inicijativa mladih za ljudska prava vidi kao neuspeh festivala “Mirëdita, dobar dan!” činjenicu da neki od učesnika sa ranijih izdanja festivala danas učestvuju u kampanji glorifikacije optuženih za ratne zločine i pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

Vrednosti oko kojih festival “Mirëdita, dobar dan!” okuplja umetnike iz Srbije i Kosova su u potpunosti suprotne od poruka koje šalje kampanja “Sloboda ima ime – OVK”. Festival ima misiju da poveže ljude na vrednostima građanskog društva u kome nema mesta ekstremnom nacionalizmu, na vrednostima ljudskih prava, gde nema mesta etničkoj diskriminaciji, kao i na vrednostima pravde, gde nema mesta izbegavanju odgovornosti za zločine, saopštio je YHIR.

“Međutim, festival “Mirëdita, dobar dan!” se ne održava u vakuumu, već na Balkanu, duboko zatrovanom nacionalizmima, etničkim isključivostima i mržnjom. Uvek ćemo se boriti protiv toga, ali nema garancije da ćemo doživeti uspeh. 

Sa nedavno završenog festivala u Beogradu je poslata jasna poruka podrške radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. U njima vidimo najveću šansu da se utvrdi istina i ostvari pravda za žrtve koje su dve decenije praktično nevidljive za pravosudne sisteme, da se utvrde pojedinci odgovorni za zločine, i da odgovaraju”, navodi se u saopštenju YHIR.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ko se javio?
Ko se javio?
3 godine pre

Mirdita vam u kuċi bila, vama iz NVO.