VULIN I TAKAHARA U MIRATOVCU I PREŠEVO

PREŠEVO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara, posetili su danas novi Tranzitni centar u selu Miratovac i Privremeni privatni centar za migrante u Preševu kojima je Vlada Japana donirala higijenske pakete, namirnice, sanitetski materijal i lekove za migrante.

Vlada Japana finansira i adaptaciju sanitarnih čvorova u centru u Preševu, a ambasador te zemlje u Srbiji uručio je i ključeve od dva mini busa za mobilne timove koji prevoze migrante od Miratovca do Preševa, dok je jedno vozilo poklonjeno i pripadnicima policije.

Vulin je rekao da narod Japana iako se ne nalazi na migrantskoj ruti, oseća patnje izbeglica i zna kako treba pomagati ljudima u nevolji.

„ Kada bi svi razumeli da treba pomoći ljudima u nevolji i da treba zalečiti tuđu muku iako nije tvoja ovaj svet bi sigurno bio bolje mesto. Danas je svetski dan migracije, danas je dan kada se podsećamo na sve one koji su morali da napuste svoje domove”, rekao je dodao da je danas dan kada se sećamo svih onih koji su prošli preko srpske teritorije.

Vlada Japana do sada je za pomoć migrantima u Srbiji i Makedoniji izdvojila 2,7 miliona dolara.

„ Japan je u novembru obećao pružanje pomoći od oko 2,7 miliona dolara za Program UNHCERa za zaštite od hladnog vremena. Nadamo se da će ovaj program doprineti nesmetanom nastavku pružanju humanitarne pomoći i da životi izbeglica neće biti ugroženi. S obzirom da će priliv ibeglica biti nastavljen”, rekao je ambasador Japana.

On je rekao da je vlada Japana odlučila da dodatno pruži pomoć Srbiji kroz četiri međunarodne organizacije i ta pomoć se preko UNHCR i IOM očekuje početkom naredne godine.

Kroz Srbiju je ove godine prošlo oko 600.000 migranat kojima je, kaže Vulin, pružena adekvatna pomoć po svim standardima.
Šef predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Beogradu (UNHCR) Hans Fridrih Šoder ponovio je da je Srbija dobro reagovala na migrantsku krizu.

„ Mi ćemo sa naše strane da učinimo sve da na najbolji način upotrebimo novac dobijen od Vlade Japana. Ja sam bio ovde prošle nedelje i vidim da je od tada učinjen veliki boljitak. Nastavićemo i mi sa naše strane da podržavamo Vladu Srbije , da podržavamo narod, da učinimo sve da izbeglicama bude lakše“, rekao je Šoder.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare