Vučić u Leskovcu povodom završetka renoviranja pruge

LESKOVAC

Premijer Srbije  Aleksandar Vučić rekao je danas u Leskovcu  da će ove godine u  Srbiji biti izgradjeno i modernizovano  oko 255 kilometara pruga I najavio završetak modernizacije barske pruge od Resnika do Valjeva dužine 77,7 kilometara, nakon čega će, objasnio je,  građani stizati od Beograda do Valjeva za manje od sat.

On je na otvaranju rekonstruisane pruge Leskovac – Vinarce–Đorđevo duge 15 kilometara, rekao da izgradnja i modernizacija pruga u Srbiji ne kasne, ali da kasne putari na Koridoru 10.

Zato ću vršiti vršiti pritisak na njih kako bi posao bio gotov u predvidjenom roku, rekao je Vučić.

On je najavio da će ove godine početi i modernizacija pruge Beograd – Stara Pazova i Stara Pazova – Novi Sad, za koju je rekao da je dužina za obe deonice 75 kilometara.

“Kad bude završen železnički Koridor 10 pola kargo saobraćaja,  koji sada saobraća preko Rumunije i Bugarske,  prolaziće kroz Srbiju”, rekao je Vučić I dodao da će tada I  vozovi umesto brzinom 30 do 50 kilometara na sat voziti 100 do 120 kilometara na čas”, rekao je Vučić I dodao da će “ zemlju premrežiti auto-putevima”.

On je rekao da je danas otvorena treća, “južna” deonica duga 15 kilometara na železničkom Koridoru 10 i dodao da je cilj da bude modernizovan ceo železnički pravac od Niša do Makedonije kako bi građani vozom mogli da stignu do Niša za 40 minuta i da budu u Beogradu za ukupno dva i po sata.

Vučić je rekao da su na tom železničkom pravcu ostale još četiri deonice i da za završetak 340 kilometara pruge na Železničkom koridoru 10 nedostaje oko 700 miliona evra.

On je rekao I da  ruske železnice, koje rade na modernizaciji srpske pruge, “dobro i vredno rade”  i da ne kasne ni dan.

“Svi ostali nam probijaju rokove i danas ću da vičem kada budem obilazio radove na putnom Koridoru 10, zato sam već i vikao bezbroj puta, jer ne vičem zato što volim već zato što se borim za vas i dobre rezultate, jer to je ono što ste vi uostalom platili”,  poručio je Vučić okupljenim gradjnaima na Železničkoj stanici u Leskovcu.

On je rekoa I da domaći putari, koji su angažovani na Koridoru 10, na jugu Srbije kod Bujanovca, od Srpske Kuće do Levosoja zbog kašnjenja  završetka te deonice.

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je na tri južne deonice, čija je modernizacija danas završena, brzina vozova već povećana sa 30 i 50 na 110 kilometara na sat.

Finansijski direktor glavnog izvođača radova “RŽD Internešnela” Andrej Kaljini rekao je da se projekat u Srbiji realizuje u dogovorenoj dinamici i često pre roka , I dodao da je ta firma rekonstruisala tri deonice na severu ranije a sada I  tri na jugu zemlje.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da je u okviru tog projekta rekonstruisano i urađeno 11 putnih prelaza, od toga četiri u gradu, i da je tako rešen veliki dugogodišnji problem bezbednosti saobraćaja u Leskovcu, zahvalivši što će Leskovčanima korišćenje železničkog saobraćaja biti udobnije.

Radovi na deonici Vinarce–Đorđevo završeni su pre previđenog roka, a njihova vrednost je oko 9,5 miliona dolara. Radove u vrednosti od 30,4 miliona dolara na sve tri deonice izvodila je kompanija Ruskih državnih železnica “RŽD Internešnel”, sa domaćim proizvođačima.

Radova na tri “južne” deonice na Koridoru 10 počeli su 18. aprila 2016, a ukupna vrednost radova je 30,4 miliona dolara.

Poslednja rekonstrukcija deonice Vinarce–Đorđevo obavljena je 1965. godine.

U okviru projekta rekonstruisano je 11 putnih prelaza, od čega su četiri u samom gradu. Samo za uređivanje tih prelaza utrošeno je 400.000 dolara.

Deonica Vinarce–Đorđevo nalazi se na pruzi Niš – Preševo – državna granica, ukupne dužine od 161 kilometar.

Rekonstrukcija “tri južne deonice” iz ruskog kredita prva je velika rekonstrukcija na ovom delu železničkog Koridora 10 posle pola veka, pošto je poslednji generalni remont pruge od Niša do Preševa rađen šezdesetih godina prošlog veka.

Na delu pruge Niš–Preševo–Niš planiran je saobraćaj vozova na linijama Beograd–Solun–Beograd (međunarodni), Niš–Preševo i Niš–Leskovac.

Druge dve “južne” deonice su Bujanovac–Bukurevac, dužine 13,7 kilometara, i Vranjska Banja – Ristovac, od 17,7 kilometara.

Ruski kredit namenjen modernizaciji srpskih železnica vredan je 800 miliona dolara, a zajedno sa učešćem Srbije projekti su vredni ukupno 940 miliona dolara.

To su rekonstrukcija šest deonica Koridora 10 ukupne dužine 112 kilometara, modernizacija pruge Beograd–Pančevo i Stara Pazova – Novi Sad, obnova barske pruge od Resnika do Valjeva i nabavka 27 novih ruskih dizelmotornih vozova.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mika
mika
7 godine pre

Znaci vikanje je iz raja izaslo. Sledece su batine?