Vučić traži Savet bezbednosti UN, i da se sve vrati u pređašnje stanje

BEOGRAD

(Agencije)

Posle mnogo godina pretnji, danas je i zvanično formirana tzv. vojska Kosova na ilegalan i protivpravan način, konstatovao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj pres konferenciji. Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice SB UN o KiM, rekao je predsednik Vučić i dodao da je spreman lično da učestvuje.

“Sve što su uradili Albanci uradili su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, u suprotnosti i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom, Ustavom, kako oni kažu epublike Kosova, i pokazali, kao i njihovi sponzori, da im nikada nije bilo stalo do prava i pravde, već do provođenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Republiku Srbiju”, rekao je  Vučić.

Srbija je želela mir, uložila je ogroman napor i trud da sačuva mir i stabilnost u čitavom regionu, rekao je Vučić.

Kosovski parlament izglasao je danas tri zakona čime se omogućava transformacija KBS u tzv. kosovsku vojsku.

Predsednik Srbije, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije obišao je jedinice Vojske Srbije na nepoznatoj lokaciji i govorio im o njihovim zadacima.

Stvorena atmosfera da je gaziti i rušiti Srbiju dobro

On je istakao da je stvorena atmosfera da je gaziti i rušiti Srbiju dobro.

Naveo je da se Srbiji prebacuje to što je mirnom, demokratskom politikom nastojala da zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

Vučić je podsetio da nam neretko spolja zameraju da smo se, navodno suprotno dijalogu, zalagali za povlačenje priznanja takozvanog nezavisnog Kosova od pojedinih zemalja koje su ga priznale.

“Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi, a zaboravili su da kažu da je dok smo vodili dijalog čak 19 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a onda im smeta kada 12 zemalja povuče priznanje”, rekao je Vučić.

Prištini, kaže, ni dan danas ne pada na pamet da izvrši formiranje Zajednice srpskih opština.

“Ali, gaziti i rušiti Srbiju je dobro, jer Srbija valjda treba da učestvuje kao ‘pile koje donosi glavu na panj’ i svako tu glavu može da odseče”, primetio je Vučić.

Izlagao sam se ličnom i političkom riziku zarad kompromisa

Predsednik Vučić izjavio je večeras da je Beograd vodio dijalog, jer je želeo kompromis.

Naveo je da je bio na meti opšte kritike celokupne srpske javnosti, jer je predlagao ono što mu se, kaže, činilo da je svakom racionalnom čoveku jedino normalno i logično rešenje.

Za one koji su se protivili, kaže, uvek je imao odgovor – jeste li ovo želeli?

“To, da imate danas čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta celog Kosova? Pa zato ćutite i danas se ne izjašnjavate. A bili ste protiv toga da Srbi imaju svoje teritorije i da Srbija ne izgubi sve”, rekao je on.

Kako je dodao, izlagao se riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir i kompromis.

Predsednik je poručio da je danas sasvim jasno da Albanci i njihovi sponzori ni jednog trenutka nisu želeli kompromis, kao i da iza svega što su radili stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju kosovske vojske i Nemačka.

“Mi smo tom činjenicom razočarani, ali to za nas nije nikakva novost”, podvukao je Vučić.

Kada sa mnom razgovaraju, ćute o tome, a kada nisam prisutan, svašta pričaju

Vučić je izjavio da su Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu nameru – da zgaze Srbiju u političkom, vrednosnom smislu, tako da Srbija ne može da se podigne.

On je podsetio da je Srbija od prvog trenutka govorila, i kada su uvodili takse, da je to sumanuta odluka, koju razuman čovek ne može da donese u 21 veku.

Govorili smo, kaže, o vladama i ljudima koji ne znaju kako funkcioniše savremeni svet, ali su i tada imali podršku, inače bi bili zaustavljeni još posle uvođenja taksi od 10 odsto.

“Ali, išla su samo saopštenja, pa još blaža saopštenja..”, primetio je predsednik Vučić i dodao da su računali s tim da niko u Srbiji ne sme da kaže nešto.

“Kada sa mnom razgovaraju, ćute o tome, a kada nisam prisutan, svašta pričaju”, rekao je.

Nije bilo dovoljno što su uveli takse, ćutali su, kaže, o protestima Srba.

Ambasadori su govorili da oni ne treba da se porede sa žrtvama nacističkog terora, rekao je Vučić.

“Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu

Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice SB UN o KiM, rekao je Vučić i dodao da je spreman lično da učestvuje.

“Verujem da ‘velikani’ neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke”, rekao je Vučić.

Tanjug (Sava Radovanović)

To je, kaže, učinjeno jer je sve što su Albanci radili suprotno međunarodnom javnom pravu i duhu dijaloga, kao i njihovim internim i ilegalnim propisima, a pre svega zbog činjenice da su ovom odlukom ugrozili mir i bezbednost u celom regionu Zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali njihovo ponašanje.

Kako je rekao, ne veruje da jedna malena Srbija i njen glas i reč mogu da ih uplaše.

“Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valjda na nedemokratski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje”, rekao je Vučić.

Pored toga, kaže predsednik, čekaćemo da ukinu takse.

“Sve mora da se vrati u pređašnje stanje”, precizirao je Vučić, kako bi mogli da se nastave razgovori.

Izjavio je da Srbiju više ne interesuju nove mere i takse Prištine, već da je vreme da sve mere povuku, vrate situaciju na pređašnje stanje, a onda će, kaže, Srbija biti spremna na razgovor.

“Ne zanima nas više da li će takse biti 10 ili 15 ili 72 ili 1.700 odsto. Više nas ne interesuju ni nove mere. Oni razumeju da su prešli prag, i sada je vreme da povuku mere i da se sve vrati na pređašnje stanje, da ne bude taksi i onda će Srbija da razgovara”, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za medije.

Predsednik je podsetio da je Srbija uvek čuvala mir, jer je “suviše dece izgubila u ratovima” i da više nema dece za ratovanje.

“Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na KiM, na one ljude koji su kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućama, ulicama. Divno izgleda ta slika”, istakao je Vučić.

Kaže da je to slika “jedne male, ali ponosne i slobodne zemlje”, te da oni koji nemaju čime da se ponose moraju da kače tuđe zastave da bi, navodi predsednik, pokazali koliko su jaki.

“Ne mogu da nam ukinu pravo na život, da mislimo, da volimo svoju zemlju, i pravo da volimo našu crveno, plavo, belu trobojku, jer kod nas drugih zastava nema i nećemo dati nikome da je gazi”, zaključio je Vučić.

Na osnovu kog to akta su odlučili o formiranju vojske?

On je zapitao na osnovu kog to akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske.

Jasno je kaže da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali, ističe, nisu to sami smislili, videlo se i ko im je pomogao.

“Neću sada američkom ambasadoru da govorim šta sve mislim o njemu, nije ni vreme”, primetio je, međutim, i nastavio:

“Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 12 44, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoružane grupe prekinu odmah ofanzive akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju”, kaže on.

Pa kakva onda vojska, na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, pita Vučić.

“Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav , tačku na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo. To ne postoji”, rekao je on.

Kako je rekao, Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko…a nijedno od tih glasanja nije pokrenula Srbija, ističe, naprotiv.

“Molili smo Albance u Briselu: nemojte to da tražite, nije u duhu dijaloga, hajde na nađeno kompromis. Nisu hteli”, rekao je on.

Dodao je da, međutim, nisu uspeli da zgaze Srbiju.

“Mala teritorijalno i po broju stanovnika, ali velika po duhu, slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sa sve Amerikancima. Zamislite te drskosti da mi tako mali da pokušamo da čuvamo i spasavamo svoju zemlju? I sačuvali smo je, kad to nisu mogli da istrpe, krenuli su sa taksama”, kaže Vučić.

Dodaje da ćemo preživeti i bez 100 miliona profita, ali će biti muka za naš narod na KiM, i oni su to znali i znali su da je to usmereno protiv našeg naroda.

“Izdali su dva mlaka saopštenja i posle više ni reči.”

Srbima na Kosovu i Metohiji: Svaka zloupotreba njihove vojske …neće biti dozvoljena, nema ulaska na sever

Vučić se obratio Srbima na Kosovu i Metohiji, porukom da će ih Srbija zaštiti ako pokušaju da ih napadnu.

Tanjug (Filip Krainčanić)

“Želim da se obratim Srbima na Kosovu i Metohiji”, rekao je predsednik, tokom vanrednog obraćanja, koje su u Kosovskoj Mitrovici Srbi, inače, pratili preko video bima u centru grada, i nastavio:

Srbi u Mitrovici preko video bima pratili Vučićev govor

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se večeras u velikom broju kod spomenika knezu Lazaru i zajedno ispratili obraćanje predsednika Srbije.

Na šetalištu u severnom delu grada postavljen je video bim preko kojeg su pratili Vučićev govor.

Prisustvovali su i predstavnici srpskih opština na severu i Srpske liste.

“Dragi prijatelji, znam kako su vam teški dani. Nisu laki ni za nas.

Miran sam, jer smo sve uradili što možemo da mir sačuvamo.

Miran sam i spokojan, jer i sami znate koliko sam puta dolazio na Kosovo i Metohiju i molio ih da to ne rade.

Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti.

Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO i bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva neće biti dozvoljena.

Nema ulaska na sever.

Tanjug (Filip Krainčanić)

Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti.

Srbija se neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa”, zaključio je predsednik Vučić.

Sa svima ostalima u regionu-za najbolje moguće odnose

Srbija će i u budućnosti, sve dok Priština ne ukine svoje mere, nastaviti da propagira politiku najboljih mogućih odnosa sa svim ostalima u regionu, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

“Da regionalna ekonomska zona postane stvarnost, da bude sve više inicijativa za formiranje takve zone, gde će podsticaji za investitore biti isti, takse, carine što sličnije, da bi naše zemlje mogle da idu napred i da bismo sačuvali mir”, ističe Vučić.

“Za Srbiju je mir od najvećeg značaj i interesa, ničim ga nismo ugrozili i nećemo”, istakao je Vučić i nastavio:

“Nisam večeras došao u uniformi da paradiram, ni sinoć ni danas to nisam učinio, nisam išao u uniformi da nekog plašim. Nemamo koga da plašimo, ali nemamo ni koga da se bojimo. Ne zato što smo veliki i jaki, već zato što smo saterani u ćorsokak, još samo vazduh i slobodu da nam uzmu – a to ne damo ni za šta na svetu”, rekao je Vučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare