Vučić sa političkim liderima na Tehničkom fakultetu u Mitrovici

 

KOSOVSKA MITROVICA

(Agencije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Tehničkom fakultetu, u centru Kosovske Mitrovice, gde ga je dočekao gradonačelnik Goran Rakić,

razgovarao sa , kako je rečeno, “liderima Srba na KiM” .

Vučića je ispred fakulteta dočekao je veliki broj građana, kao i studenata, uz aplaudiranje i uzvike “Srbija, Srbija”.
Predsednik je, nakon sastanka s političkim i privrednim predstavnicima Srba, izjavio da ne može da se saglasi sa svima koje je čuo razgovarajući u Kosovskoj Mitrovici, te poručio da je pre svega i najvažnije, a u najvećem interesu Srba na KiM da se sačuva mir.

“Ne mislim da ste protiv toga, ali kažem da ništa drugo nije potrebnije u ovom trenutku od mira i ostanka i opstanka na našim ognjištima”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, razgovarali su o životnim problemima i neophodnom jedinstvu, većem poverenju i poštovanju među Srbija “i ovde i na severu i svuda”.

Razgovori su, kaže, bili teški, vođeni u atmosferi užasa posle stravičnog zločina, ubistva Olivera Ivanovića i ticali su se više tema, od sprovođena Briselskog sporazuma, pa do zahteva da Srbija da oružje, ali da je njegov odgovor bio da se nada da će Srbija da pomogne u davanju novca za vrtiće, škole i zdravstvene ustanove.

“Rekao sam i Milanu Ivanoviću da vidimo šta još možemo da učinimo za KBC u Mitrovici”, rekao je Vučić.

On je poručio da je dogovoreno i da Srbija ove i naredne godine finansira šest miliona evra za vodovod koji nedostaje u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

“To je dobra vest za tri severne kosovske opštine, a razgovarali smo i o drugim projektima, o primedbama koje su imali vaspitači, za to da se na njih ne odnosi povećanje plata, pa onda o putevima…”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je lično uputio poziv na sastanak svima, ne samo ljudima iz vlasti, već i iz opozicije, svim odbornicima, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju i zahvalio što su se odazvali svi koji na bilo koji način odlučuju na severu Kosova.

Nije važno ime nalogodavca ubistva, da li je Srbin, Albanac ili stranac – neće biti milosti

Vučić je izjavio da za nas nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića, niti koje je ime nalogodavca, da li je srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca i poručio da prema počiniocima i nalogodavcima neće biti milosti.

“Na nama je da se ponašamo odgovorno, da razgovaramo i to mora da bude politika koju Srbija vodi i takvu politiku ćemo nastaviti”, rekao je Vučić nakon tročasovnog sastanka sa političkim i privrednim predstavnicima Srba sa KiM.

On je rekao da naša politika mora da bude politika mira, razgovora, naveo da je i sa Tačijem nedavno razgovarao i da se razgovori moraju nastaviti.

Kako je rekao vidi šta rade i novinari albanski i političari u Prištini ali i da to više govori o njima nego o nama.

Vučić je rekao da je “na nama” da se ponašamo odgovorno.

Predsednik Srbije je ukazao da ovde nadležnost efektivnu imaju prištinske institucije i oni koji su garantovali za njihovu delotvornost.

Podsetio je da 98 odsto Kosovskim policijskih snaga čine pripadnici Srba, a da je namera bila da se dodaju tri opštine, južna Kosovska Mitrovica, Vučitrn, i Srbica te da procenat Srba bude svega oko 31 odsto.

On je rekao da su se na sastanku čula različita mišljenja, ali da su se svi dobro razumeli.

Nismo morali u svemu da se saglasimo ali smo se razumeli, bez obzira ko kojoj političkoj opciji pripada, rekao je predsednik Srbije koji je ponovio da se razgovaralo otvoreno o svemu.

Predsednik Vučić je sa sobom na Kosovo i Metohiju danas poveo i sina Danila.

Sa njim su bili i njegovi bliski saradnici, direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, te šef BIA Bratislav Gašić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare