Vučić na otvaranju Aptiva u Leskovcu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Malo je mesta u Srbiji gde su fabrike tako dobrodošle i važne kao ovde u Jablaničkom okrugu, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Leskovcu, prilikom svečanog otvaranaj pogona fabrike „Aptiv“ .

On je rekao da će  država platiti za dovođenje gasovoda do fabrike 68 miliona dinara, kao i za priključke EPS-a i EMS-a 45 miliona dinara.

„Iako sam ja mislio daje situacija na jugu nešto bolja i lakša, jer smo mnogo fabrika otvarali od Vranja do Niša, u Nišu već šest“, rekoa je Vučić i dodao da se u Leskovcu  bez ikakve kampanje za posao u Aptivu javilo više od 4000 ljudi.

„To govori da moramo još mnogo da radimo, jer ima mnogo porodica u kojima niko ili samo po jedan član zaposlen. Kada sam pre nekoliko godina bio ovde i kada smo rekli da će ovde biti poslovna zona niko mi nije verovao. Ovde sada ima skoro 25.000 kvadratnih metara veličanstvenog prostora i ovde će sve uskoro će sve ovo biti popunjeno i iskorišćeno. Tri hiljade ljudi će uskoro ovde da radi i izdržavaće svoje porodice“, rekao je Vučić.

On je obećao i da „ovo neće biti poslednja investicija i poslednja fabrika koju dovodimo u Leskovac“ i da imaju „mnogo planova“.

„Želimo da dovedemo jedan RND centar, hoćemo da podignemo nivo plata, kako bi se podigao životni standard i kvalitet života u Leskovcu. Ovim će i lokalna samouprava, koja teško podnosi sve finansijske udare i to podnosi uz finansijsku podršku države Srbije, ubuduće lakše prevazilaziti finansijske probleme,“ rekao je Vučić.

Rekao je da je ponosan što će se u toj fabrici praviti kablovi za najbolji automobil na svetu – mercedes “S” klase i da je država uložila u izgradnju fabrike 7,5 miliona evra i da se zato ova kompanija opredelila za Leskovac.

“Ne smem da kažem, ali očekujem za nekoliko meseci i na istoku Srbije da prave fabriku”, dodao je Vučić.

Vučić jeobećao da će „država biti uz Leskovac i dalje i podići i ceo jablanički, nišavski, toplički i pčinjski okrug“

On je rekao i da „ovi pre nas ništa nista otvorili“.

„Ajde, novinari iz Leskovca, kažite mi šta su otvorili? Ja nisma video nijendu fabriku dok sam dolazio ovde“, rekao je Vučić u fabrici Aptiv koja se nalazi u Zelenoj zoni, nekoliko kilometara i nalazi se na putu Niš-Leskovac“.

Fabrika “Aptiv Pakard”, za proizvodnju elektroinstalacija za autoindustriju, otvorena je u Zelenoj zoni u Leskovcu i trenutno zapošljava više od 400 radnika, a plan je da do kraja 2019. ima 1.100 zaposlenih, rečeno je danas.

Radnici su u ovoj fabrici angažovani više od osam meseci ali je danas rečeno da ej u pitanju bio „probni rad“.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović  je rekao da je ova investicija  vredna 25 miliona evra i da je  500 radnika ovde već uposleno.

„U naredne dve godine radiće još 2500. Stopa nezaposlenosti će se smanjiti za 11,8%, odnosno stopa zaposlenosti u privredi biće veća za 9,8 %“, dodao je Cvetanović. Po n jegovim rečima grad Leskovac je ovde uložio 152 miliona dinara u infrastrukturu i 124 miliona u zemljište koje je dato na korišćenje“, rekao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare