Vučić: Mislimo da imamo ime ubice Ivanovića

BEOGRAD

(RTS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije rekao da se ozbiljno radi na istrazi ubistva Olivera Ivanovića i da srpska strana misli da ima ime ubice.

Aleksandar Vučić je, govoreći o istrazi, rekao da Albanci “pojma nemaju” ko je ubio Olivera Ivanovića.

Vučić je pitao zašto ne možemo da dobijemo podatke o tajnom kretanju Fljorina Eljupija, koji je inače u Nemačkoj pod prismotrom, šta je radio na aerodromu “Rinas” u Tirani, zatim se kretao ka KiM i ponovo nestao i vraćen u Nemačku sa istog aerodroma.

“Šta je radio Nedžmedin Ezekaj u Kosovskoj Mitrovici, koji je promenio ime u Liraj Zekaj, šta je njegova uloga u svemu tome i zašto ne možemo da dobijemo podatake o njegovom kretanju?”, upitao je Vučić.

Tražimo od međunarodne zajednice da dâ odgovore na ta pitanja, pošto ne možemo da ih dobijemo od Albanaca, napomenuo je Vučić i istakao da bi trebalo da nam daju snimke bar sa aerodroma “Rinas”, ali i druge podatke da bi se videlo kretanje Eljupija, koji je inače podmetnuo bombu pod autobus “Niš ekspresa”.

“Ozbiljno radimo i mislimo da imamo ime ubice, izvršioca, Albanci ga nemaju, oni pojma nemaju. Oni sprovode svoju političku istragu sa jedinom željom da okrive Srbe za nešto, a ne znaju ni sami šta će”, rekao je Vučić.

Rekao je i da Milan Radoičić nije cvećka, ali da sa sigurnošću može da kaže da on nije povezan sa ubistvom Ivanovića.

To je, ističe, potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja Radoičića.

Sve je, ukazuje Vučić, potkrepljeno fotografijama i pokušaće da dođe do materijalnih dokaza, i onda izađe u javnost.

“Imamo kompletnu priču, sve šta se događalo, sa kojim motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac ubistva. Zbog različitih stvari, nedostatka DNK analize, plastičnih klonova čaura i nedostatka nekih snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, ali nastavićemo da radimo. Kada završimo, nadležni pravosudni organi Srbije će podići optužne akte”, rekao je Vučić.

Istraga se neće prekidati dok ne dođemo do ubica, poručio je predsednik.

Pitanja za međunarodnu zajednicu

Vučić je podsetio da je Ivanović ubijen 16. januara 2018. godine i da je na njega pucano iz vozila u pokretu sa šest projektila i da Srbija ima pitanja za međunarodnu zajednicu u vezi sa tim ubistvom, na koje nikada nije dobila odgovore.

“Zašto privremene institucije u Prištini nisu prihvatile zahtev organa Srbije za uključivanje u punom kapacitetu u istragu o ubistvu Ivanovića?”, pitao je Vučić.

Navodi da su održana ukupno tri sastanka između srpske policije i KPS na Merdaru, na operativnom nivou.

“Srbija je zatražila celokupan video-materijal sa svih nadzornih kamera za duži period pre izvršenja krivičnog dela, ali su dostavljeni samo montirani snimci kretanja Ivanovića i vozila ‘opel astra’ pre i nakon ubistva, što nije dovoljno za rekonstrukciju događaja i rasvetljavanje krivičnog dela”, naveo je predsednik.

Zašto je to tako urađeno, odgovor se sam nameće, dodao je Vučić.

Pitanje je i šta se dešava sa najvažnijim snimkom sa nadzornih kamera zgrade Ivanovićeve stranke pošto, kako kaže Vučić, najvažiji snimak izvršenja ubistva nije dobijen zato što navodno nije radila kamera u to vreme, već je proradila nekoliko minuta posle ubistva.

Marković nije odavao informacije

Vučić je konstatovao da su trojica pripadnika KPS-a Dragiša Marković, Nedeljko Spasojević i Marko Rošić uhapšeni u akciji 23. novembra 2018. i da je u zahtevu za pritvor navedeno da je Marković odavao informacije sa lica mesta jednom policijskom službeniku Srbije:

“Zašto je Priština dezavuisala javnost, kakvi su dokazi Rade Trajković o navodnoj umešanosti Beograda o telefonskom kontaktu Dragiše Markovića, koji je bio na licu mesta nakon ubistva sa izvesnim pripadnikom MUP-a iz Kraljeva, a ustanovljeno je da nisu bili u kontaktu, već su bili u kontaktu pre pet ili šest meseci?”

Vučić pita i zašto je Priština dezavuisala istragu sa tvrdnjama o umešanosti Predraga Todorovića i Miloša Čujovića u ubistvo pošto je navodno utvrđeno da su otputovali iz Mitrovice u Gračanicu i potom boravili u Prištini u jednom hotelu, kao i da su KiM napustili sa prištinskog aerodroma.

“Uređaj nije vraćen kako bi bio poslat na veštačenje za analizu digitalnih dokaza. Zašto nije vraćen DVR iz prostorija stranke sa sadržajem koji su snimile nadzorne kamere, zašto nisu objavljeni rezultati veštačenja… Zašto je tek posle osam meseci KPS dostavio klonove čaura sa lica mesta, tako da nismo dobili ni prave čaure…”, pita Vučić.

Naši organi nisu mogli da dobiju ni DNK analize, niti bilo šta drugo, tako da je srpska policija bila potpuno isključena, kaže Vučić i ističe da Priština još ne zna ko je likvidirao Ivanovića.

“Kako Priština objašnjava navodni pravac kretanja vozila u kome su se navodno nalazile ubice ako je išlo u pravcu južne Mitrovice, pošto se to vozilo kretalo ulicama Sutjeska, Čika Jovina, potom u kontrasmeru u ulici Drvarskoj pa ulicom Anke Spajić, kojom je otišlo do Suvog Dola. Kako je u tom profesionalnom ubistvu, koji su Srbi navodno izveli, ostavljen broj šasije koje ukazuje da je vozlo dovezeno na KiM iz centralne Srbije, a prethodno uvezeno iz Austrije? Pa to može da se ustanovi posle dva sata. Ili je to neko hteo da podmetne dokaze lažno?”

Predsednik, takođe, pita zašto Priština nije dostavila snimak siluete ubice, pošto su tvrdili da imaju taj snimak.

Zatim, kako Priština objašnjava motiv ubistva i ko je imao interes da ubije Ivanovića na dan raspisivanja važnih beogradskih izbora.

Upitao je i zašto Priština nije dostavila tražene dokaze sa baznih stanica za mobilne telefone.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare