Vučić i Radev u Dimitrovgradu

DIMITROVGRAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev  posteili su danas Dimitrovgrad, opštinu na istoku Srbije u kojoj živi većinsko bugarsko stanovništvo.
Vučić je novinarima preneo kako je predstavnicima bugarske manjine poručio da Bugari u Srbiji treba da se ponose bugarskim imenom i svojim korenima, a da vole i poštuju svoju državu Srbiju.


“Rekao sam im da, naravno, treba da se ponose bugarskim imenom i prezimenom i bugarskim korenima, kao i da niko u Srbiji nikada neće da im brani, a naše je da im pomognemo, da vole Bugarsku i da vole i poštuju svoju državu Srbiju”, rekao je Vučić.

On je rekao i da “ne postoje veći problemi te manjine u Srbiji”.

Obećao je i da će MUP Srbije  brzo biti rešeni problemi sa bugarskim prezimenima u ličnim dokumentima.

Vučić je rekao da je rešeno pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku, da je opredeljeni iznos povećan tri puta  i da je “u najvećoj meri rešeno i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole”.

Po njegovim rečima sem dva udžbenika za osnovnu školu, ostali udžbenici na bugarskom odštampani.

“Rekao sam i Radevu, koji je iskreni prijatelj Srbije i vrlo otvoren i konkretan, da kažu šta treba da uradimo. Dajte mi konketne zadatke da ih sprovedemo u delo i rešavamo”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija ulaže u Dimitrovgrad i čitav taj kraj  i da će auto-put do bugarske granice biti završen tokom ove godine.

On je dodao da je u jednu trasu, koja spaja auto-put sa Ulicom Georgija Dimitrova u Dimitrovgradu, uloženo 1,2 miliona evra, kako bi stanovnici imali vezu sa auto-putem, kao i da Kancelarija za javna ulaganja ulaže u najmanje tri objekta u tom gradu.

“Radev se mnogo bori za Bugare koji žive ovde, svaka mu čast. Kao da vidim sebe kad odem negde u region i borim se za srpski narod”, rekao je Vučić.

Po njegovim rečima na sastanku je bilo reči i o problemima pojedinih investitora i njihovom rešavanju, kao i rešenju za problem Zvonačke banje kod Dimitrovgrada i o ulaganju u infrastrukturu opština u tom kraju Srbije.

Vučić i Radev su tokom posete Dimitrovgradu položiti vence na spomenik “Pametnik” na Neškovom brdu, gde su poginuli i Srbi i Bugari u  ratu 1885. godine.

Vučić je rekao da “kod Srba nema nikoga ko ne voli Bugare” i da to “nije zato što sam Bugarska treba na putu ka EU, već kao komšija, susedna i prijateljska zemlja”.

(Fotografije: Portal FAR)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare