Vučić: Hvala EU na ogromnoj podršci

NIŠ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obišli su radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija – Bugarska u blizini Niške Banje, koji bi trebalo da bude završen do septembra 2023. godine. Predsednica Evropske komisije pozvala je Srbiju da se pridruži EU u zajedničkoj nabavci gasa i najavila 160 miliona evra trenutne budžetske podrške.

    Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je podršku Srbiji, usled energetske krize, u visini od 160 miliona evra, i poručila da zna da je budućnost Srbije u EU, jer Unija nije potpuna bez Srbije.

   „Znam da je budućnost Srbije u EU, znam da naša EU nije potpuna bez Srbije, jer delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti i zato nastavimo zajedno da radimo na njoj“, ukazala je ona i dodala da su EU i Zapadni Balkan, a tako i Srbija, deo Evropske energetske zajednice.

     Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen lično na direktnoj budžetskoj pomoći od 165 miliona evra koje će Srbija dobiti zbog cene energenata.

   “To je za nas ogroman novac, možda za zemlje EU nije. Beskrajno hvala Vama, poreskim obveznicima EU na toj velikoj podršci. Umemo to da cenimo. To za nas jeste veliko i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo. Takođe Vam hvala za onih 500 miliona evra vezanih za investicije o kojima ste govorili i o našim elektrotransmisijskim konekcijama sa drugim zemljama na Balkaanu.To je, takođe, važan infrastrukturan projekat za našu zemlju. Do pre tri godine nismo imali gasovod. Imali smo samo preko Beregova i Mađarske do Pančeva.U ostalim delovima Srbije nije bilo gasa kao da ti delovi zemlje nisu postojali. Onda smo gradili jedan gasovod iz Zaječara i Vrške čuke gore do severa Srbije, a sada gradimo interkonektor prema Bugarskoj. I opet hvala EU  i Ursuli fon der Lajen što nam daje 50 miliona evra od 88,5 miliona evra ukupne cene za ovaj interkonektor”, rekao je Vučić.

   Predsednik Vučić se zahvalio i  Delegaciji EU u Srbiji i šefu ove delegacije Emanuelu Žiofreu, na angažmanu po pitanju projekta obnove pruge Beograd-Niš.

   “Cena je skočila u nebesa zbog svega na tržištu. Sve je poskupelo, bitumen, gvožđa, nafta.Imaćemo značajnu podršku od 600 miliona evra u poklonu od EU da izgradimo brzu prugu Beograd Niš. EU kao poklon daje sredstva za taj projekat. To su ogromne stvari i veliki novac za našu zemlju”, rekao je Vučić, podsećajući da je EU dala 40 miliona evra pomoći za put Niš-Merdare.

   ” Beskrajno hvala Vama što ste nam pomogli da stvari rešavamo dugoročno a ne samo kratkoročno. Hvala poreskim obveznicima EU na toj velikoj podršci. Umemo to da cenimo. To za nas jeste veliko i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo”, rekao je Vučić.

   Projekat izgradnje gasnog interkonektora biće finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU u visini od 49,6 miliona evra kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koja će Srbiji plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Dosad je Republika Srbija za ovaj projekat izdvojila  15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i  projektovanje.

   Građevinski radovi počeli su  u januaru 2022. i planirano je da budu završeni do kraja 2023.godine.

    Novi  gasni interkonektor  povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji u dužini od 109 kilometara ma srpskoj strani. Njegov kapacitet omogući će prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje što je ekvivalentno 60 odsto Ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare