Vrtići u Nišu neće poskupeti

NIŠ

Cena koju roditelji plaćaju za boravak dece u niškim vrtićim neće biti menjene i ostaju iste kao i do sada, kaže Miljan Ćirković, vršilac dužnosti načelnika Uprave za društvene delatnosti demanutujući vest koja se poslednjih dana pojavila u javnosti da će doći do poskupljenja vrtića.

„Cene vrtića koje roditilji plaćaju za svoje mališane koji koriste uslige vrtića PU „Pčelica“ ostaju iste ko i do sada i nisu menjene od 2017. godine. Ineče, ekonomska cena boravka dece u vrtićima iznosi 20.140 dinara, a Grad Niš subvencioniše 80 posto ove cene što je 14.924 dinara. Ukupno se za subvencionisanje dece u vrtićima izdvaja milijarda i 200 miliona dinara iz budžeta Grada Niša koji će i u budućem periodu izdvajati novac za ovu namenu“, kaže Miljan Ćirković.

                        Prema njegovim rečima u vrtićima PU „Pčelica“ trenutno boravi 6250 mališana. 

                      „Izgradnjom novih vrtića, prošle godine su otvorena dva nova vrtića, u naselju Brzi Brod i naselju „9.maj“ a njihovim otvaranjem broj dece koja se nalaze na listi čekanja smanjen je na oko 500 do 600 deteta, dok je nekada na vrtić cekalo i do 2.000 mališana. Otvorili smo i novo odeljenje za mališane koji pohađaju predškolsku nastavu u OŠ „Njegoš“ kao i još nekoliko mešovitih odeljenja što je značajno uticali na smanjenje broja dece na listi čekanja. Osim na gradskom, otvorena su dva odeljenja za predškolce i na seoskom području i čime smo olakšali roditeljima koji su do sada decu dovodili u vrtiće u gradu. U planu je da i u ovoj godini dobijemo nove vrtiće čime bi lista čekanja u potpunosti nestala“, kaže Ćirković.

                      On dodaje da Grad Niš subvencioniše sa 14.929 dinara i one roditelje čija deca pohađaju privatne vrtiće i u njima se nalazi ukupno 600 mališana.

                      Spisak verifikovanih vrtića  nalazi se na sajtu Ministarstva prosvete i ima ih devet u Nišu. Da bi roditelji mogli da upišu decu u ove vrtiće moraju da dobiju potvrdu od PU „Pčelica“ da mališani nisu mogli da se upišu u neki od vrtića koji pripada ovoj ustanovi.

                      Cena boravka dece u vrtiću zavisi od primanja roditelja, ali najveći broj njih plaća najnižu cenu predviđenu za roditelje, dok punu cenu plaća tek mali broj roditelja. Na mesečnom nivou roditelji izdavajaju oko 4.000 dinara. Roditelji koji primaju dečji dodatak plaćaju manje kao i da svako drugo, treće i četvrto dete u porodici ima pravo na besplatan vrtić. Usluge vrtića ne plaćaju ni deca koja pripadaju porodici iz socijalnih kategorija stanovništva, kao ni deca sa nekom vrstom invaliditeta. Postoje i popusti  za decu ratnih veterna i boraca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare