Vrtić “Bambi” uključio se u obeležavanje Nacionalnog dana prevencije vršnjačkog nasilja“

NIŠ

“Vrtić je oaza sigurnog i srećnog odrastanja,  deo najlepših uspomena na detinjstvo.Svako ko je odabrao da ceo svoj radni vek posveti radu sa decom,  mora imati na umu da to nije samo posao, već mnogo više od toga. Deca su blago i bogatsvo, deca su dijamanti i  vredi ih štititi ,čuvati i braniti od svega” kažu u vrtiću “ Bambi” u Nišu, povodom „ Nacionalnog dana prevencije vršnjačkog nasilja“,u svetu poznatog kao „ Dan ružičastih majica“

Danas je  i roze boja simbolično boja  borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U mnogim zemljama sveta ovaj dan simbolično se obeležava svake poslednje srede meseca februara i prihvaćen je 2007.godine nakon događaja u provinciji Nova Škotska ,gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu.Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim neznajući da je dečak tim činom podržao svoju teško obolelu majku od karcinoma .Uz znak podrške činom drugarstva i saosećanja,  već narednog dana obučeni u roze majice pojavio se čitav razred. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

Kao ustanova koja se bavi vaspitanjem dece predškolskog uzrasta a koja je u sistemu bitan faktor uticaja na razvoj dece u svim aspektima  i ove godine mnogim aktivnostima sa decom svih vrtićikih grupa vrtić „Bambi“ jedan od vrtića JPU“Pčelica“, uključio  se u prigodno obeležavanje ovog dana.

Medicinske sestre vaspitači i vaspitači vrtića „Bambi“ timskim radom preventivnim i šarolikim igrama , realizovali su u radu sa decom  postavljene ciljeve koji su usmereni pre svega

da  se u igrama sa decom  se prikaže ljubav , pažnja, drugarstvo, empatija, zahvalnost.

 “Rad u grupi,saradnja i učešće roditelja ou mnogome zavisi uspeh ovako velikih akcija. Kroz igru koja je deci ranog uzrasta najzanimljivija, izrađivali smo lutke emocija,kolaž tehnikom ukrašavali srca kao poklon drugu,deca su izrađivala krune,kravate,naočare,narukvice,ram za fotografisanje,majice. Realizovana je muzičko ritmička igra „LJubav je“i performans sa kišobranima,deca su glumila i sa velikim uspehom prikazala konfliktne situacije u grupi ali su predlagali i rešenja.U opuštajućim igrama ,deca su vežbala disanje,naučili su da osete svoj udah energije i izdah koji opušta i umiruje telo” , kažu u ovoj ustanovi.

Vaspitno osoblje vrtića radi novih saznanja o prevenciji nasilja igrom ,prisustvovalo je predavanju „Igrom protiv nasilja“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare