Gradska opština Pantelej za medije u 2019. izdvaja 1,8 miliona dinara

NIŠ

Za informisanje  je  ove godine  gradska opština Pantelej izdvojila ukupno 1, 8 miliona dinara, odnosno oko dva odsto opštinskog budžeta, ili za oko 200.000 dinara  više u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine  su mediji po pojedinačnom projektu dobijali od 30.000 do 300.000 dinara. Slično će biti i ove godine.

Konkurs gradske opštine Pantelej za finansiranje medija trebalo bi da bude raspisan  početkom marta. Tim povodom u Media reform centru održana je javna rasprava kako bi se građanima omogućilo da iskažu svoje potrebe i predlože teme o kojima bi želeli da putem medija budu informisani.

„Kako smo mi opština sa velikim seoskim područjem svakako smo zainteresovani za to da mediji prijave projekte u kojima obrađuju teme iz oblasti poljoprivrede. Takođe, želimo da saslušamo potrebe različitih udruženja i da na osnovu njihovih predloga finansiramo medijske sadržaje“, rekla je Nataša Stanković, opštinska većnica.

Ona dodaje da  opština Pantelej već pet godina raspisuje poziv za takozvano projektno finansiranje medija, koji ne moraju biti samo sa teritorije opštine, jer konkurs „važi za sve“, a o prijavljenim medijskim sadržajima, koji su od značaja za žitelje opštine, odlučuje komisija koju predlažu sami novinari.

Prisutni predlagači rekli su da su u opštini Pantelej  su zainteresovani za to da mediji izveštavaju o posticajima za zapošljavanje, rešavanju komunalnih problema, potrebama i aktivnostima mladih, turističkim potencijalima opštine, ali i poljoprivredi, s obzirom na veliki broj sela u opštini, rečeno je juče na javnoj raspravi u Media i reform centru.

„Naše i slična udruženja zanima promovisanje ženskog preduzetništva, očuvanja starih zanata i seoskog turizma, posebno s obzirom na činjenicu da se u Oreovcu održava svake godine takmičenje u paraglajdingu“, rekla je Ljubinka Stanišić, predsednica Aktiva žena Niš.

Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ rekao je da osim medijskog izveštavanja o uobičajenim pravima potrošača prilikom kupovine, mediji treba kontinuirano da izveštavaju i o zagađenosti vazduha, podsećajući na nedavne povišene vrednosti štetnih materija, jer je jedno od prava građana i potrošača jeste i pravo na zdravu životnu sredinu. 

U javnoj raspravi koju su vodili opštinski većnici, Nataša Stanković i Miljan Hadžović,aktivno su učestvovale predstavnice udruženja žena sa ruralnog područja Opštine Pantelej(iz Malče i Pasjače)i Aktiva žena Niša, predstavnici udruženja slovenačke i romske manjinske zajednice, Asocijacije za adaptivno plivanje i srodnih udruženja koja su posvećena osobama sa invaliditetom kao i Udruženja za zaštitu potrošača i korisnika javnih usluga.

Na ovaj način predložene i odabrane teme biće sastavni deo predstojećeg konkursa za medijske projekte,koje će sufinansirati Gradska opština Pantelej tokom ove godine u cilju što potpunijeg javnog informisanja građana na svojoj teritoriji u skladu sa neposredno iskazanim interesom.

 Iskustvo opštinara u susretima sa građanima pokazuje da jedna od tema koja Pantelejce najviše interesuje jeste rešavanje konkretnih komunalnih problema u pojedinim ulicama. Takođe, žitelje opštine, kao, uostalom, i druge Nišlije, zanimaju mogućnosti zapošljavanja, odnosno posticajni programi na lokalnom nivou za nalaženje posla.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare