Vredan legat Biblioteci ,,Bora Stanković“ u Vranju

VRANJE

Vranjanac Dragan Mininčić Ciga koji živi u Beogradu poklonio je Biblioteci „Bora Stanković“ u svom rodnom gradu značajan legat od 873 knjige i šest umetničkih dela.

„Ovo je deo legata. Ima još knjiga koje nisu sa posvetama, kao i kompleta časopisa. U ovom legatu se nalaze i prva izdanja dela Bore Stankovića i Jovana Hadživasiljevića. Moja želja je bila da ih ostavim Vranju, gradu u kome sam se rodio i odrastao i to me čini srećnim“, istakao je Mininčić.

Direktor biblioteke Zoran Najdić zahvalio se na vrednom poklonu i istakao da su za bogaćenje knjižnog fonda od značaja i pokloni koje biblioteka dobija.

,,Današnji poklon je najveći koji smo do sada dobili. Složićete se da je broj od 873 knjige koliko nam poklanja naš Vranjanac i prijatelj Dragan Mininčić Ciga, broj za poštovanje. Uz knjige dobili smo i šest umetničkih dela koja će krasiti naše prostorije, a sve zajedno predstavljaće značajan legat gospodina Mininčića, koji će uz legat Zorana Stošića Vranjskog predstavljati kulturno blago našeg grada“, rekao je direktor Najdić.

„Ovo je veoma značajan poklon u materijalnom, a posebno u nematerijalnom smislu. Vrednost je još veća jer je reč o zbirci knjiga sa posvetama autora“, naglasio je zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

O značaju Mininčićevog rada za kulturu na nacionalnom nivou govorili su njegovi prijatelji Radovan Popović, dugogodišnji urednik kulturnog dodatka „Politike“ i pesnik Ljubivoje Ršumović.

Svečana predaja književnih dela i umetničkih slika iz privatne kolekcije ovog Vranjanca organizovana je povodom obeležavanja Dana grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare