Vranjsku Banju posećuje sve više turista

VRANJE-VRANJSKA BANJA

 

Vranjska Banja, koja je od Vranja udaljena osam kilometara, nepravedno je zapostavjena kao značajno turističko mesto. Uprkos prirodnim blagodetima već decenijama ne može da nađe svoje mesto na turističkoj karti Srbije. Izgradnjom Koridora 10 nije predviđeno ni skretanje ka banji, iako je sa starog autoputa do nje moglo lako da se dođe.

Nadaleko je čuvena po gejzirima tople vode čija temeratura prelazi 96 stepeni i najtoplija je u Evropi. Njene blagodeti i lekovita svojstva koristio je kralj Petar I Krađorđević, koji je 1914. godine bio na lečenju. Vest  o početku Prvog Svetskog rata dočekao je upravo u Vranjskoj Banji u kraljevoj kadi, koja se još uvek uvek čuva i koristi.

U njen razvoj se nikada nije ulagalo mnogo. I pored toga gosti dolaze zbog lekovitosti koje pruža.

Svi oni koji su jednom bili ovde ponovo se vraćaju. Na sreću ima i stranih turista koji uživaju u prirodnim lepotama ovog banjskog lečilišta. Najviše je Čeha, Poljaka i Bugara i naravno domaćih posetilaca. Banju ne zaobilaze ni turisti koji putuju u Grčku na more. U odlasku i povratku provedu i po nekoliko dana u Vranjskoj Banji ne bi li predahnuli i odmorili se od putovanja.

„Na izvoru u parku u centru banje, gde je temperatura  vode izuzetno visoka, preko 96 stepeni, nedavno su bisiklisti iz inostranstva uspeli da skuvaju jaja. Kapaciteti Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Vranjskoj Banji popunjeni su tokom cele godine. Dolaze ljudi sa hroničnim oboljenjima kostiju, ali i oni kojima je potrebna rehabilitacija nakon povreda. Specijalna bolnica ima 130 ležajeva“, kažu u Info centru.

Smeštajni kapaciteti nisu veliki, a od kako je pre dve godine zatvoren hotel „Železničar“ turisti uglavnom koriste privatni smeštaj kod gostoljubivih Banjčana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare