Vranjski odbornici doneli odluku o novom zaduživanju građana

VRANJE

Na današnjoj sednici lokalnog parlamenta bilo je reči o novom zaduživanju Grada za više od 190 miliona dinara, radi finansiranja kapitalnih investicionih rashoda, tako da je usvojena odluka o tome.

Odluku je obrazložio član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije Bojan Kostić.

„Sredstva su neohodna za završetak vrtića u naselju Raška, rekonstrukciju vrtića ,,Pčelica”, gde Grad Vranje učestvuje sufinansiranjem sa 15 miliona dinara, izgradnju vodovodne mreže ka selu Neradovac, sportskih terena u naselju Raška i selu Vrtogoš i saobraćajnica na teritoriji grada Vranja, odnosno završetak rekonstrucije Kosovske ulice i finansiranje dela Komunalnog programa u 2023. godini. Ukupna sredstva predviđena ovom odlukom iznose 190.363.253 dinara“, rekao je Kostić.

Odbornici Skupštine Grada usvojili su i konačan nacrt Javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja Javnog preduzeća „Novi dom“ iz novoinstaliranih kotlova na drvnu biomasu i kotlova na gas.

O tome je govorio gradonačelnik Slobodan Milenković. Podsetio je  na kompletno sprovedenu proceduru.

Kada je reč o benefitima naglasio je da će realizacijom ovog projekta biti ostvarena finansijska ušteda od najmanje 23 odsto u odnosu na trenutno stanje, korišećem mazuta.

„Novoinstalirani sistem će obezbediti 24 časovnu isporuku toplotne energije tokom cele grejne sezone, a najmanje 50 odsto toplotne energije biće proizvedeno iz obnovljivih izvora energije. Na taj način, zbog zamene neekološkog mazuta obnovljivim izvorom energije, drvnom biomasom i prirodnim gasom, Vranje i okolina dobiće ekološki čistiju životnu sredinu. Biće obezbeđeno i sigurnije snabdevanje objekata toplotnom energijom, a nakon isteka ugovorenog perioda kotlarnice prelaze u vlasništvo Grada“, kazao je gradonačelnik.

Odbornici su usvojili i Rešenje o davanju u zakup građevinskog zemljišta radi realizacije projekta javno privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja JP „Novi dom“ uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivih izvora energije – drvne biomase i prirodnog gasa za izgradnju kotlarnica 1 i 2.

Doneta je i Odluku o postavljanju biste u Gradskom parku poznatoj pesmopojki Stani Avramović Karamingi, autorki pesme „Dimitrije sine Mitre“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare