Vranjski “Haremluk” dat u zakup

VRANJE

Vranje se godinama ponosio Haremlukom koji je više od dve decenije bio Poslovni klub “Simpa”. Kada je objekat, koji je sagrađen 1765. godine,  zatvoren pre dve i po godine, naglo je počeo da propada. Prešao je u vlasništvo Republičke direkcije za imovinu i tako prepušten zubu vremena i vandalima koji su ga svakodnevno uništavali.

Tome je izgleda došao kraj. U sredu su predstavnici Direkcije i vlasnik ugostiteljskog objekta “Kod bake na ručak” potpisali  ugovor o korišćenju Haremluka, rekao je za JUGpress direktor Narodnog muzeja u Vranju, Saša Stamenković.

“Ovo je bio poslednji moment da neko preuzme objekat  i da krene u njegovu sanaciju i korišćenje. Zakupac će morati da uloži dodatna sredstva ne bi li objekat priveo nameni. Zgrada je dosta ruinirana. Radovi na sanaciji moraju biti uz saglasnost stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Zavod postavlja uslove za bilo koju sanaciju i bilo kakve unutrašnje  radove”, kaže direktor Stamenković.

On dodaje da je ovaj značajan i vredan kulturno-istorijski objekat bio potpuno nezaštićen od obijanja, ruiniranja i bilo kakvih havarija. Nedavno je neko polupao stakla na objektu u kome se mogu naći pikavci i raznorazni otpaci i prava je sreća što ga nisu zapalili.

Zgrada Selamluka datira iz druge polovine 18. veka, kada je napravljen kompleks “Pašini konaci” kome on pripada.

Kompleks koji je celina, čine dva dela. Jedan je u vlasništvu grada Vranja i tu je smešten Narodni muzej. To je zgradu Selamluka.

Drugi, odnosno zgrada Haremluka, koja je neodvojivi deo kompleksa u vlasništvu je Republike.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare