Vranjska biblioteka realizuje značajan projekat

VRANJE

„Prezentacija Legata Dragana Mininčića Cige kulturnoj javnosti“, naziv je projekta koji realizuje Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju.

Projekat sadrži obradu i prezentaciju građe putem izložbe i kataloga novog legata vranjske Biblioteke, Legata Dragana Mininčića Cige.

Cilj je promocija i unapređenje usluga Javne biblioteke „Bora Stanković“, kao i širenje spektra bibliotečkih usluga kroz doprinos istraživanju lokalne kulturne istorije.

Ideja je da se izložbom javnosti prezentuje poklon zbirka, koju je ovaj poznati Vranjanac darivao Biblioteci. Dragocen poklon uvećao je fond Biblioteke u prethodnoj godini za 1.063 jedinice monografskih publikacija, četiri naslova serijskih publikacija i šest umetničkih slika.

U ovom legatu su prva izdanja dela Borisava Stankovića i Jovana Hadživasiljevića, knjige o gajenju kudelje u Vranju.

Sa knjigama koje je Mininčić tokom ranijih godina poklanjao vranjskoj Biblioteci, Legat zbirka sadrži ukupno 1.272 monografske publikacije.

Poseban kuriozitet Legata predstavljaju publikacije sa posvetama autora.

Organizovanjem izložbe i štampanjem kataloga vredni fond se iznosi na svetlost dana i čitalačkoj javnosti, potencijalnim istraživačima i kulturnim poslenicima prezentuje blago koje se nalazi u okviru Legata.

Projekat su finansijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja sa 565.800 dinara i Grad Vranje sa 171.000 dinara.

Rok za njegovu realizaciju je decembar 2021. godine.
Vranjanac Dragan Mininčić Ciga bio je dugogodišnji direktor Antikvarijata „Politike“ i generalni direktor „Prosvete“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare