Vranje : Usvojen budžet za 2017. godinu

VRANJE

Odbornici grada Vranja na današnjoj sednici usvojili su budžet za 2017. godinu koji je projektovan na 3 milijarde i 53 miliona dinara.

O tome je na Skupštini govorio član Gradskog veća zadužen za finansije i budžet, Ivan Stanković.

On je predstavio planirane prihode i rashode. Dosta se zadržao na dugu koji Grad mora da vraća.

„Bužet za 2017. godinu osim vraćanja dugova treba da pokrije i tekuće finansiranje. Ukupan dug koji grad mora da vrati je 950 miliona dinara. To su obaveze iz prethodnog perioda, koje moraju da budu izmirene u 2017. godini“.

Prilikom projektovanja budžeta nastojalo se da se vidi kako vratiti dugove, zatim tekućem poslovanju, izmirenju plata, odnosno svim ugovorenim obavezama koje moraju da budu pokrivene.

„U nove poslove ćemo krenuti zavisno od razduživanja. Budžetom smo predvideli da Grad može da se zaduži sa nešto više od 300 miliona dinara. Nastojaćemo da ne ulazimo u nove obaveze, nego samo onoliko koliko nam raspoloživa novčana sredstva dozvoljavaju“, rekao je Stanković.

Gradski većnik za finansije je rekao da će Grad nastojati da poveća nivo lokalnih prihoda i da će se boriti za sredstva koja su zarobljena u preduzećima koja su u restrukturiranju. Takođe je izneo stav da transfer iz Republike mora da bude veći srazmerno veličini grada i u poređenju sa drugim sredinama.

U diskusiji je učestvovalo nekoliko odbornika.

Perica Janković (DS), analizirajući stavku po stavku je rekao da je budžet nerealan i da nije moguće prihodovati više od tri milijade dinara. Zamerio je što obrazloženje budžeta nisu dobili na vreme, što se do sada to nikada nije desilo.

I Branimir Stojančić (SPS), smatra da odbornici moraju uz predlog budžeta da na vreme dobiju i obrazloženje, a ne pet minuta pred sednicu. On je rekao da nisu čuli da li je bilo, i ako jeste, koliko javnih rasprava o ovom dokumentu

Goran Nikolić (SNS) je rekao da je predloženi budžet neminovnost i da je restriktivan kad su u pitanju rashodi i da je ovaj dokujment pravljen na osnovu zatečenog stanja.

Zoran Antić (SPS) smatra da nema nerealnog budžeta, već želje i mogućnosti. On je demantovao da dug od 950 miliona dinara mora da se vrati u 2017. godini, kako je u uvodnom izlaganju rečeno, već do 2020,  i zatražio je da se vidi koliko grad potražuje, a koliko duguje. Ističući da je danas poslednji dan za usvajanje budžeta

Nela Dimirijević (DS) je rekla da je predloženi budžet spisak lepih želja. Ona je govorila o kulturi i zamerila što je budžetom u 2017. godini predviđena gitarijada za čije je održavanje planirano milion dinara u trenutku kada se govori o neophodnosti štednje na svim nivoima.

Miroljub Stojčić (SPS) smatra da je o budžetu iz političkog ugla morao da govori i gradonačelnik Slobodan Milenković.

Bio je to poslednji dan za usvajaje ovog važnog dokumenta, koji je prihvaćen glasovima većine. O njemu je uglavnom diskutovala opozicija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare