Vranje u samom vrhu po transparentnosti

????????????????????????????????????

VRANJE

Uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Transparentnost Srbija predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine.

Od ukupno 145 gradova i opština prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli sedmo mesto.

„Indeks lokalne transparentnosti 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne”, stoji u nalazu Transparentnosti Srbija.  

Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane.

Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada.

Na istoj listi, Grad Beograd nalazi se na 118,  Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu. 

Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar.

Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare