Vranje: Prljavo, prljavo i dokle tako? 

VRANJE

Vranje, bez sumnje, spada u jedan od najprljavijih gradova u Srbiji. O tome svedoče mnogobrojni primeri koji pokazuju u kakvoj sredini žive Vranjanci. 

Urednost grada je ogledalo onih koji u njemu žive, ali  i onih koji o njemu brinu. 

Neurednom gradu svakako doprinose njeni žitelji, ali najviše preduzeće koje je zadužeženo da ga odžava. Ništa manja nije i odgovornost gradskog rukovodstva koje ne mari za potrebe svojih sugrađana. 

Gradski oci su pod plaštom uređenja saobraćajnica uspeli da prekopaju ceo grad i od njega naprave gradilište koje posebno dolazi „do izražaja“ u vreme velikih kiša. Tada je nemoguće hodati gradom koji je u svojim delima proslavio književnik Bora Stanković. Svega što se late da urade traje mnogo duže od predviđenog i to pravdaju nekakvim objektivnim okolnostima. I tada grad postaje neuredan i nesređen, zarad rekonstrukcija koje traju u nedogled bar po utisku i komentarima mnogih Vranjanaca. Jedan od trenutnih primera, Karađorđeva ulica, nikad komplikovanija za saobraćaj i nikad prašnjavija nego sada, jer Vranje se gradi, a ulice sređuju… 

Setimo se samo rekonstrukcije Ulice Bore Stanovića, koja je toliko dugo trajala da su njeni žitelji i zaboravili kada su svojevremeno počeli radovi. I najzad kada je završena nakon probijanja svih mogućih rokova, umesto da zasija u novom ruhu, postala je pravo ruglo.  

U njoj se sada grade novi stambeni objekti čiji izvođači uništiše trotoare po kojima i kad je završena, što zbog toga što su uski, što zbog činjenice da su negde pod nagibom, nije moglo da se hoda. Posebno sada. 

Da se razumemo, niko nije protiv nove gradnje i novih investicija, ali uništiti skupe ploče koje su postavljene i koje su finansirane sredstvima svih građana, nije u redu. To zapravo nikoga ne interesuje, kao i činjenica da celom dužinom od skoro jedan kilometar ne može da se nađe ni jedna korpa za otpatke.
O posečenom drvoredu uzalud je govoriti, a postavljene  žardinjere sa zasađenim drvećem su toliko smešne i ružne, da građani ne mogu da se načude. 

Od uređenja zelene oaza, kako je vlast obećala nema ništa.  

Nakon završetaka ulice ostalo je ruglo zbog kojeg se mnogi Vranjanci stide. 

Iluzorno je govoriti o održavanju zelenih površina u gradu. Trava se ne šiša redovno pa su mnogi delovi grada zarasli. Mnogo je ružnih primera, a malo onih za pohvalu. 

A jedan od prioriteta kada su čelnici vladajuće stranke došli na vlast je bio da se održava higijena grada. Od toga, osim mrtvog slova na papiru, nije ostalo ništa. Osim obećanja. A građani „pa ponadali“ su se i eto…  

Zbog lošeg odžavanja ulica svojevremeno je i smenjen direktor JKP „Komrad“. Boljitak sa novim rukovodstvom Vranjanci nisu osetili. 

A verujemo neće ga još dugo ni osetiti. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare