Vranje : Poražavajući podaci o ispravnosti vode za piće u seoskim školama

VRANJE

Na osnovu analiza o hemijskoj i bakteriološkoj ispravnosti vode za piće u seoskim školama i zdravstvenim ambulantama Zavod za javno zdravlje u Vranju došao je do alarmantnih podataka.

Laboratorijska analize uzoraka vode za piće vršene su na osnovu naloga lokalne samouprave u vodovodnim mrežama osnovnih škola u Golemom Selu, Rataju, Tibuždu, Ristovcu, Moštanici i Bareliću, kaže za JUGpress, pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandsar Stajić.

„Uvrđeno je da higijenski ispravnu vodu piju samo đaci i nastavici u školama u Bareliću i Ristovcu. U ostalim školama u vodi su pronađene fekalne bakterije. U Golemom Selu, Rataju, Tibuždu i Moštanici situacija je alarmantna. Da deca i zaposleni u ovim školama sa početkom školske godine ne bi morali u flašama da donose vodu za piće od kuće, lokalna samouprava u Vranju je naložila svim školama da, 15. avgusta, pre početka školske godine, dostave Gradskoj upravi podatke o ispravnosti vode“, navodi dr Stajić.

On dodaje da su škole u obavezi u toku godine još najmanje tri puta ispituju ispravnost vode, jer je zdravlje dece na prvom mestu.

Alarmantna situacija je i u zdravstvenim stanicama u selima Moštanica i Tibužde koje imaju neispravnu vodu za piće. Otkriveno je da imaju bakterije fekalnog porekla.

Analizom je utvrđeno da higijenski ispravnu vodu imaju zdravstvene stanice u selima Barelić, Ristovac i Vlase, ističe pomoćnik gradonačelnika, dr Stajić.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare