Vranje: Počast heroinama

VRANJE

Povodom veka od smrti dr Elsi Inglis u krugu Doma zdravlja u Vranju  ispred spomenika dr Elizabet Emsli Haton, odata je počast ovoj velikoj humanistkinji, legendarnoj heroini Velikog rata i osnivača Bolnica žena Škotske.

Ovom činu prisustvovali su potomci britanske i škotske medicinske misije u Velikom ratu.

Na skupu je govorio praunuk dr Inglis, dr Tony Waterston.

,,Dr Inglis je bila glasnogovornik žena, brižne prirode i čvrstih uverenja. Veoma nam je drago što smo u Srbiji, u Vranju i što se na dostojanstven način odnosite prema prošlosti. Ovde smo kako bi više saznali o svojim precima“, rekao je dr Waterston.

Veliki rat, koji se pokazao kao najpogubniji u kome je Srbija učestvovala, uzrokovao je posledice nesagledivih razmera, rekao je gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković.

„Građani Vranja pogođeni velikim siromaštvom, suočili su se i sa nedostatkom osnovne medicinske nege. U pomoć su pritekle doktorke i medicinske sestre, humanistikinje, predvođene dr Izabel Emsli Haton, koja je postavila i osnov za razvoj zdravstvene zaštite na ovom prostoru. Tako su ove hrabre žene ostavile neizbrisiv trag u istoriji Vranja i cele Srbije. Ovakvi primeri pokazuju da ljudi moraju biti povezani plemenitošću i dobročinstvom“, kazao je gradonačelnik.

U ime Zdravstvenog centra prisutnima se obratila i upravnica Doma zdravlja, dr Jadranka Ajanović.

U umetničkom delu programa nastupio je hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“ iz Vranja, dok je drWaterston na početku svečanosti na gajdama odsvirao nekoliko tradicionalnih škotskih pesama.

U znak poštovanja prema heroinama koje su lečile srpsku vojsku i ovdašnje stanovništvo, rukovodstvo grada, delegacija gostiju, predstavnici 4. brigade Kopnene vojske, Zdravstvenog centra, Medicinske škole, Udruženja potomaka do 1918. godine i SUBNOR-a položile su vence i cveće.

Gosti iz Škotske i rukovodstvo grada posetili su Medicinsku školu ,,dr Izabel Emsli Haton“, gde je zasađeno drvo prijateljstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare