Vranje ima najbolje uređeni sistem za naplatu prihoda

VRANJE

 U Lokalnoj poreskoj administraciji Gradske uprave u Vranju, u prethodnom periodu sprovedene su aktivnosti na ostvarivanju većih prihoda u budžetu i ažuriranju baze podataka poreza na imovinu fizičkih lica. Značajni deo ovih aktivnosti se sprovodi u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj SDC i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave kroz projekat “Reforma poreza na imovinu“.

 

“Prva faza od šest meseci popisa završena je sa nekoliko stotina hiljada novih kvadratnih metara u sistemu LPA, što je izuzetan rezultat Gradske uprave, odnosno Odseka lokalne poreske administracije i angažovanih lica za sprovođenje popisa na terenu”, rekao je načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović.

On dalje kaže da je ovaj vid ažuriranja poreske baze najefikasniji, ali i najzahtevniji, jer podrazumeva ljudske resurse i finansijska sredstva za angažovanje popisivača.

Finansijsku podršku od 3.552.137 dinara za angažovanje popisivača grad Vranje dobio je od Švajcarske agencije za razvoj SDC.

“Ažuriranja poreske baze podataka fizičkih lica  u ovom obimu, kroz popis na terenu, nije rađen  od formiranja Lokalne poreske administracije Vranje, 2007. godine. Imajući u vidu angažovanost svih potrebnih resursa, Gradska uprava  ima priliku da dobije deo finansijskih sredstava predviđen za jedinice lokalne samouprave sa najboljim rezulatima od 1.000.000 švajcarskih franaka, a sama raspodela  se bazira na učinku”, istakao je Aritonović.

 

Efekat projektnih aktivnost i kampanja pod sloganom „Naš novac  gradi  naše mesto“ treba da podseti lokalnu zajednicu da se efikasnijom naplatom poreza na imovinu stvaraju veći budžetski prilivi koji se, zapravo, vraćaju lokalnoj zajednici, kroz realizaciju najvažnijih projekata i modernizaciju javnih usluga.

“Jedan od prioriteta je i unapređenje dijaloga lokalne samouprave i građana u vezi korišćenja prihoda dobijenih od naplate poreza na imovinu. Završnica projektnog ciklusa i angažovanost Lokalne poreske administracije još jednom potvrđuje da Vranje spada u red gradova sa najbolje uređenim sistemom naplate lokalnih prihoda”, ističe je načelnik Aritonović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare