Krsta Popovski laureat nagrade “Stevan Sremac”

NIŠ

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2017. Godini biće dodeljena Krsti Popovskom za roman „Ina“ u izdavanju „Lagune“ iz Beograda. Svečana dodela  će biti održana u četvrtak, 29. novembra 2018. godine u Gradskoj kući.

Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Krsta Popovski u romanu „Ina“ gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman „Ina“ ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije, kažu u Niškom kulturnom centru.

Pored dobitnka, u programu će učestvovati i doc. dr Jelena Jovanović, predsednica žirija i trupa „Književna boemija“ koja će se predstaviti dramatizacijom pripovetke “Kalča u pozorištu”.  Ovo će biti prvo predstavljanje celokupne Trupe publici delom koje ne pripada poeziji. Voditelj programa je Velibor Petković.

Ovo je petnasti put  da grad Niš dodeljuje ovu nagradu . Tehnički organizator je Niški kulturni centar a Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare