Vranje dobija mural Diane Budisavljević

VRANJE

Velika humanitarka koja je spasila na hiljade dece iz logora Jasenovac u Hrvatskoj i time zadužila sve buduće generacije, Diana Budisavljević zasluženo će dobiti mural u Vranju.

Oslikan je na zgradi između Ulice Ive Lole Ribara i 29. novembra u samom centru grada i Vranje je jedino mesto u Srbiji koje se na ovaj način odužuje velikoj heroini.

Projekat izrade murala pokrenula je neformalna grupa „Ženski solidarni front“, a zahtev je podneo Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja.

Mural s likom zagrepčanke austrijskog porekla Diane Budisavljević, koja je tokom Drugog svetskog rata od mučenja i smrti spasila preko 12.000 srpske, romske i jevrejske dece,  je osmislio i izradio umetnik Stefan Stojanović Sleš.

Svečanost je zakazana za, petak, 20. avgust, u 13 sati.

Na dan otkrivanja murala Vranje će posetiti jedno od “Dianine dece”, Jelena Buhač Radojičić, koja je zahvaljujući akciji ove austrijanke sa mlađim bratom preživela Jasenovac. Ona sada ima 87 godina.

U Gradskom parku, sa početkom u 19 sati, u petak, će biti održan i Veliki humanitarni bal. Biće prikupljene donacije za decu iz Vranja i okoline, koja su zbog korone ostala bez jednog ili oba roditelja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare