Vranje: Direktorkin sin dao otkaz

VRANJE-BEOGRAD

 

Biro za društvena istraživanja  (BIRODI)pozdravlja odluku Teodora Milosavljevića da, nakon pisanja Vranjskih novina, kojim je doveden u pitanje integritet njegovog izbora za radno angažovanje na mesto kuvar u trajanju od dva meseca da radi na projektu koji podržava Ministarstvo rada i socijalne politike,  da otkaz i time doprinese da se otvori tema integriteta zapošljavanja i radnog angažovanja u Vranju.

Biro za društvena istraživanja koristi ovu priliku da ukaže na činjenicu da značajan deo potencijalnog narušavanja integriteta na nivou gradova, odnosno institucija lokalne samouprave, potiče od činjenice da ni donator koji je na republičkom nivou (u našem slučaju Ministarstvo rada i socijalne politike), a ni sam impelentator projekta na lokalnom nivou (u našem slučaju Centar za za razvoj lokalnih usluga i servisa) nisu izgradili mehanizme kojima će se sprečiti sumnja na narušavanje integriteta. Konkretno, osnov sumnje potiče od činjenice da je Teodor Milosavljevic radno angažovan, jer je njegova majka aktuelna gradska većina i direktorka Centra za razvoj lokalnih usluga i servisa  (u statusu mirovanja), navodi BIRODI.

“Ovaj čin grad Vranje treba da iskoristi da uvede praksu, koja može biti i regulisana Lokalnim planom za borbu protiv korupcije koji bi u dopunjenoj verziji trebalo da se usvoji od strane Skupštine do kraja godine.

Konkretno, potrebno je predvideti obavezu institucija lokalne samouprave da pri zapošljavanju i/ili radnom angažovanju odluku donosi komisija, koja će objavljivati konkurse u relevatnim medijima sa jasnim i adekvatnim kriterijima uz prethodno regulisanje potencijalnog sukoba interesa kod onih koji su u komsiji ili/i onih koji rukovode institucijama i/ili u njima rade u instituciji koja raspisuje konkurs u odnosu na kanditate na konkursu.

Na taj način bi se doprinelo povećanju integriteta i sprečile sumnje na narušavanje integriteta u procesu zapošljavnaja u institicijama lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju BIRODI-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare